Overslaan en naar de inhoud gaan

Nachtelijke vernieuwing fietspaden Meylandtlaan en Graaf de Theuxlaan

Nachtelijke vernieuwing fietspaden Meylandtlaan en Graaf de Theuxlaan

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt in Heusden-Zolder vanaf maandagavond 9 mei de aanliggende fietspaden van de Meylandtlaan en Graaf de Theuxlaan (N72). De werfzone strekt zich uit tussen tussen Heikant en Schootstraat. Het gaat om een zone van in totaal ongeveer 2 kilometer. De nachtelijke werken nemen in totaal ongeveer twee weken in beslag, onder voorbehoud van weersomstandigheden. Er geldt telkens een plaatselijke omleiding voor verkeer in één richting.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters maakt werk van een sterk fietsbeleid. Zo wil de minister meer veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt ook de nodige investeringen. Vanuit het relanceplan voorzie ik extra investeringen in fietsinfrastructuur. Verspreid over heel Limburg worden zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uitgevoerd, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt.

Tijdens deze werken wordt de toplaag van het fietspad afgefreesd en opnieuw geasfalteerd. De wegmarkeringen worden zoals vandaag aangebracht. Deze vernieuwingen zorgen voor een verhoogde veiligheid en meer rijcomfort voor de weggebruiker. Het kruispunt met de Onze-Lieve-Vrouwstraat (N729) en de Bieststraat valt binnen de werkzone. De fietspaden op de vier hoeken worden mee aangepakt.

De werken aan de fietspaden gebeuren uitsluitend ’s nachts om verkeershinder overdag te vermijden. Er wordt gewerkt van 20 uur ’s avonds tot uiterlijk 6 u ’s morgens de dag nadien. Overdag wordt niet gewerkt, in de nachten van zaterdag op zondag en van zondag op maandag ook niet. De aannemer start maandagavond 9 mei. Uiterlijk vrijdag 20 mei moeten de werken klaar zijn.

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering, nachtwerk,
lokale omleiding

De projectzone wordt opgedeeld in enkele fases. In elke fase wordt het fietspad per rijrichting vernieuwd. De aannemer werkt de 1ste fase volledig af voor hij naar de 2de gaat.

Tijdens de nachtelijke werken is er hinder voor zowel fietsers als gemotoriseerd verkeer. Telkens is de rijrichting onderbroken waar op dat moment het fietspad wordt vernieuwd. Verkeer volgt dan een korte omleiding via de zijstraten. In de andere rijrichting is er geen hinder.

Fietsers leiden we waar mogelijk langs de werken, door het fietspad in beide richtingen te gebruiken.

Percelen zijn tijdelijk onbereikbaar aan de zijde waar wordt gewerkt.

Weersgevoelig

Opgelet: asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij slecht weer kan de huidige planning nog gewijzigd worden.