Overslaan en naar de inhoud gaan

Nabehandeling innovatieve asfalteringswerken op Rode Kruislaan/Mopertingenweg (N758) in Bilzen

Nabehandeling innovatieve asfalteringswerken op Rode Kruislaan/Mopertingenweg (N758) in Bilzen

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt op dinsdag 22 en woensdag 23 augustus 2023 aan verschillende asfaltzones op de Rode Kruislaan/Mopertingenweg in Rijkhoven. Het gaat om het proefproject i.s.m. het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) waarbij enkele levensduurverlengende producten in 2020 werden aangebracht en nu een geplande nabehandeling krijgen. Verkeer wordt tijdens de werken in beide richtingen omgeleid.

Alternatieve asfaltwerken tussen Rijckerstraat en Weerterstraat

Drie zones van zo’n 250 meter, tussen de Rijckerstraat en Weerterstraat, krijgen een nabehandeling met dezelfde materialen. Voor en na de behandelde zones wordt het wegdek niet vernieuwd om de kwaliteit van de toepassing te kunnen evalueren. 

Verschillende parameters zullen de duurzaamheid, efficiëntie en rendabiliteit van de innovatieve oppervlaktebehandeling in kaart brengen. Getest wordt of deze asfaltverjongende producten op lange termijn de kwaliteit van het wegdek tegen beperkte kosten in stand kunnen houden. Het blijft belangrijk om te investeren in innovatieve technieken die na een positieve evaluatie ook toegepast kunnen worden op andere locaties.

De zones krijgen eerst een grondige reinigingsbeurt en de wegmarkering wordt zorgvuldig afgeplakt. Vervolgens worden de producten aangebracht die zorgen voor een waterdichte beschermlaag en chemische interactie met het bestaande wegdek. Zo kan de levensduur van het asfalt mogelijk verlengd worden zonder een intensieve bestrijking met bitumen en steentjes. 

De werken worden tussen 7.00 en 19.00 uur uitgevoerd.

Minderhinder-maatregelen: werfzone afgesloten, omleiding in beide richtingen, snelheidsbeperking

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker. 

De werfzone wordt volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Doorgaand verkeer tussen Bilzen en Tongeren volgt in beide richtingen een omleidingslus over de Riemsterweg/Bilzersteenweg (N745), Tongersesteenweg (N75), Millerstraat, Kasteelstraat, Dorpsstraat en Rijckerstraat. Nabij de werfzone geldt een snelheidsbeperking. 

De aansluitingen van de zijstraten op de werfzone van de Rode Kruislaan worden eveneens afgesloten. Plaatselijk verkeer buiten de werktijden is toegestaan. Bewoners worden wel aangeraden om buiten de werfzone te parkeren.

Voetgangers en fietsers ondervinden geen hinder van de werken. 

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn erg weersgevoelig. Bij ongepaste weersvoorspellingen kan de huidige planning nog wijzigen.