Overslaan en naar de inhoud gaan

Naamsepoort: Week lang nachtelijke asfalteringswerken, nadien afwerking verkeerslichtenregeling

Naamsepoort: Week lang nachtelijke asfalteringswerken, nadien afwerking verkeerslichtenregeling

“De eindmeet voor de werken aan de Naamsepoort (R23) in Leuven is in zicht. Wegen en Verkeer werkt sinds maart aan veiligere verkeerssituaties voor de actieve weggebruiker op het drukke kruispunt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Na de geplande nachtelijke asfalteringen in de week van 14 juni is de grootste hinder voor het verkeer en de omwonenden achter de rug en worden er nog verschillende kleinere werken op en rond het kruispunt uitgevoerd. “Begin juli zijn alle werken afgerond en heb je als fietser meer opstelruimte aan de oversteekplaatsen, maar wordt ook de kans op conflicten met autoverkeer bij het oversteken een stuk kleiner.”

Fietsen aan Naamsepoort een stuk aangenamer 

De Naamsepoort is één van de drukste kruispunten in Leuven. Vooral voor fietsers is het tijdens de ochtend- en avondspits drummen aan de opstelruimtes ter hoogte van de oversteekplaatsen. “Om het fietsverkeer veiliger en vlotter te laten verlopen, werden de afgelopen maanden verschillende werken en aanpassingen uitgevoerd”, duidt Lydia Peeters: 

  • Twee by-passes, van de Tervuursepoort richting de Naamsesteenweg en van de Naamsesteenweg richting het station, werden geschrapt waardoor er meer opstelruimte vrij komt voor fietsers.

  • De verkeerslichtenregeling aan het kruispunt wordt aangepast zodat fietsers en automobilisten niet langer op hetzelfde moment groen licht krijgen en dus ook niet meer met elkaar in conflict kunnen komen. 

  • Fietsers zullen bij rood licht vanuit de Naamsestraat rechtsaf de ring kunnen opdraaien door plaatsing van een nieuw verkeersbord ‘Rechtsaf door rood’.

Week lang nachtelijke asfalteringswerken, nadien afwerking verkeerslichtenregeling

Vooraleer fietsers en andere weggebruikers ten volle gebruik kunnen maken van de nieuwe Naamsepoort wordt er in de maand juni nog op verschillende fronten doorgewerkt: er komen portieken voor de nieuwe verkeerslichtenregeling, de bushalte op de binnenring wordt afgewerkt, de straatverlichting van aan de Constantin Meunierstraat over het kruispunt tot aan het sportkot wordt omgebouwd tot LED-verlichting en het volledige kruispunt krijgt een nieuwe asfaltlaag. De asfalteringswerken gaan ‘s nachts door en vinden plaats in de week van 14 juni. Na deze werken worden er nog detectielussen in het asfalt geslepen die nodig zijn voor de nieuwe verkeerslichtenregeling. Dat kan nog een aantal dagen geluidshinder met zich meebrengen voor omwonenden.

 Autoverkeer omgeleid

Tijdens de asfalteringswerken, telkens tussen 21u en 6u ‘s morgens, wordt de zone waar de aannemer aan de slag is volledig afgesloten voor verkeer. Voor fietsers en voetgangers blijft de hinder beperkt: zij worden naar de dichtsbijzijnde oversteekplaats geleid. Autoverkeer dat tijdens het asfalteren op de binnenring (kant Naamsepoort) in de nachten van maandag 14 en dinsdag 15 juni de stad wil uitrijden, wordt omgeleid via de Parkstraat en de Parkpoort. Als er op de buitenring (kant Naamsesteenweg) wordt gewerkt in de nachten van woensdag 16, donderdag 17 en vrijdag 18 juni, is er in beide richtingen een omleiding via de Koning Boudewijnlaan (N264), de E40 en de Expresweg (N25).  

De verbeteringen opgesomd
NAAMSEPOORT VEILIGER VOOR ACTIEVE WEGGEBRUIKER