Overslaan en naar de inhoud gaan

N9 van Oordegem tot Vijfhuizen op de schop voor meer veiligheid

N9 van Oordegem tot Vijfhuizen op de schop voor meer veiligheid

N9 - Erpe-Mere/Lede/Sint-Lievens-Houtem

De Grote Steenweg en Gentsesteenweg (N9) is een belangrijke verbindingsweg tussen Melle en Aalst. Vandaag is de weg niet veilig: de fietspaden zijn te smal en er wordt vaak te snel gereden. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeenten Erpe-Mere, Sint-Lievens-Houtem en Lede slaan de handen in elkaar voor een grondige herinrichting. De werken starten ten vroegste in 2025, maar we willen de plannen nu al voorstellen. De wegindeling wordt veiliger en ook de leefbaarheid voor de omgeving gaat erop vooruit. Wie wil weten wat de toekomstige verkeerssituatie wordt, is welkom op de infomarkt op donderdag 7 maart in EMotia (Oudenaardsesteenweg 456, 9420 Erpe-Mere).

“Deze langverwachte herinrichting is het sluitstuk van de opwaardering van de N9”, aldus de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Eerder werden de bebouwde kom van Oordegem en het kruispunt Vijfhuizen in Aalst al vernieuwd, maar het stuk daartussen nog niet. Nu brengen we daar verandering in. Vooral voor fietsers wordt de weg een pak veiliger en comfortabeler, dankzij de meer dan 6 kilometer aan nieuwe brede fietspaden en nieuwe fietsoversteken.”

Minder verharding, meer fietsveiligheid

Vandaag bestaat de Grote Steenweg/Gentsesteenweg (N9) uit 1 rijstrook per richting met daartussen een derde rijstrook. Deze indeling is niet veilig: de fietspaden zijn te smal en het brede wegbeeld zorgt ervoor dat er vaak veel te snel gereden wordt. Tijd voor verandering. Met meer vrijliggende fietspaden, minder verharding en een nieuw wegdek gaat de situatie er een stuk op vooruit. Ook het groen pakken we aan: zieke bomen worden gerooid, maar de kenmerkende bomenrij langs de gewestweg wordt grotendeels vervolledigd met nieuwe bomen. In totaliteit komen er dus bomen bij. Daarnaast komt er ook een gescheiden riolering en verandert het parkeren. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken ten vroegste eind 2025.

Infomarkt op 7 maart

Het ontwerp is nu klaar. Om iedereen hierover te informeren, organiseert Wegen en Verkeer samen met de gemeenten een infomarkt op donderdag 7 maart 2024. Iedereen is welkom tussen 16 uur en 21 uur (doorlopend) in EMotia (Oudenaardsesteenweg 456, 9420 Erpe-Mere). Inschrijven is niet nodig.