Overslaan en naar de inhoud gaan

N79 Tongeren - Afbraak voormalige antiekzaak

N79 Tongeren - Afbraak voormalige antiekzaak

Deze week start een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer met de voorbereidingen voor de afbraak van de voormalige antiekzaak in de Jaminéstraat in Tongeren. Het pand, dat grenst aan de huidige spoorwegonderdoorgang, moet plaats ruimen voor de komst van de zuidoostelijke omleidingsweg. Die maakt in de toekomst de verbinding tussen de Maastrichtersteenweg (N79) en industriezone Overhaam. Als alles goed gaat, starten de eerste werken voor de nieuwe omleidingsweg in de loop van volgend jaar. 

Zuidoostelijke omleidingsweg

De oude antiekzaak is al een tijdje aangekocht door het Vlaams Gewest. In de toekomst begint hier de zuidoostelijke omleidingsweg. Die brengt het verkeer rechtstreeks van de Maastrichtersteenweg (N79), via een nieuwe spoorwegonderdoorgang naar industriezone Overhaam. Zo wordt er heel wat verkeer weggehouden van de Wallen (R72) en het stadscentrum. De huidige spoorwegonderdoorgang in de Jaminéstraat wordt dan autovrij gemaakt. Zo ontstaat er voor fietsers en voetgangers een veilige route van en naar het centrum van Tongeren.

 

Afbraakwerken

Om de nieuwe omleidingsweg aan straks te leggen, moet de oude antiekzaak afgebroken worden. Deze week start een aannemer met de voorbereiding van de sloop. Eerst wordt de inboedel verwijderd. Daarna gaat een gespecialiseerde firma verder met het verwijderen van asbesthoudend materiaal. In januari volgend jaar start de effectieve sloop van het gebouw, gedurende een drietal maanden. De afbraak gebeurt omzichtig, aangezien het een halfopen bebouwing betreft. Rond de zomer wordt de laatste achterliggende hangar (tegen het talud) afgebroken.

 

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/tongeren.