Overslaan en naar de inhoud gaan

N78 Lanaken - Kruispunt met Reistraat krijgt veilige fietsoversteek, toegankelijke bushaltes en meer groen

N78 Lanaken - Kruispunt met Reistraat krijgt veilige fietsoversteek, toegankelijke bushaltes en meer groen

“Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start in maart met de vernieuwing van het kruispunt van de N78 Tournebride met de Reistraat in Lanaken, ter hoogte van de stelplaats van De Lijn. Er komen veilige fietspaden met oversteekplaats, toegankelijke bushaltes en extra groen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Gelijktijdig vernieuwt De Watergroep de waterleiding. Tijdens de werken volgen fietsers een omleiding via het kanaal. Verkeer op de N78 blijft mogelijk maar aan verlaagde snelheid via versmalde rijstroken. Midden mei zou het kruispunt klaar zijn.

“We willen het kruispunt van de N78 Tournebride met de Reistraat in Lanaken veiliger en comfortabeler maken, in het bijzonder voor de actieve weggebruikers (fietsers en voetgangers). Fietsers zullen in twee tijden langs een beveiligde fietsoversteekplaats met middeneiland kunnen oversteken. Voor voetgangers komen er voetpaden. De fiets- en voetgangersoversteek wordt verlicht”, aldus minister Peeters. “Het fietspad van de N78 richting Lanaken-centrum, tussen de Reistraat en de Rode Kruisstraat, wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad. Tussen de rijweg en fietspad komt er een groenberm, die de langsparkeerstrook vervangt.”

Minister Peeters investeert zo in veilige fietsverbindingen, zowel tussen de woonkernen onderling als richting de scholen en trekpleisters in het centrum. “Het is mijn ambitie om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen, naar de school, het werk of de sportclub. Maar uiteraard moet dat op een veilige en comfortabele manier kunnen gebeuren”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. 

Het kruispunt wordt opnieuw geasfalteerd, net zoals de aansluiting met de Reistraat. De Reistraat zal ook beter aansluiten op de gewestweg zodat automobilisten een goed zicht hebben op fietsers. De haltes op het kruispunt worden verhoogd aangelegd, met schuilhuisje en geleidetegels voor blinden en slechtzienden. 



Werken van maart tot midden mei

De Watergroep werkt vanaf woensdag 2 maart aan de waterleiding langs de N78 (rijrichting centrum), tussen de rotonde met de Maaseikersteenweg (N766) en de Reistraat. Eind maart volgen de effectieve infrastructuurwerken. Dat gebeurt in twee fases per rijrichting. Midden mei zijn beide werken klaar.  

 

Minderhinder-maatregelen: fietsers langs kanaal, verkeer N78 via versmalde rijstroken



Het fietspad van de N78 is tijdens de werken afgesloten. Fietsers gebruiken het fietspad aan de overzijde in beide richtingen of volgen een omleiding langs het kanaal via het toeristisch fietsroutenetwerk (knooppunten). 

 

Verkeer op de N78 tussen Lanaken en Maasmechelen blijft mogelijk, maar rijdt plaatselijke via versmalde rijstroken. De Reistraat blijft bereikbaar vanaf de gewestweg voor inkomend verkeer van Maasmechelen. Omgekeerd richting de N78 geldt een lokale omleiding. Tijdens de asfaltvernieuwing zal de Reistraat kortstondig volledig afgesloten zijn. De asfaltwerken van de N78 kunnen ook ’s nachts plaatsvinden. De Lijn voorziet tijdelijk een vervanghalte net buiten de werfzone.