Overslaan en naar de inhoud gaan

N76 Hamont-Achel - vernieuwing en fietssuggestiestroken Stadswaag

N76 Hamont-Achel - vernieuwing en fietssuggestiestroken Stadswaag

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt volgende week de Stadswaag (N76) in het centrum van Hamont, tussen de Groenstraat en de aansluiting met Burg/Bosstraat (N71). Het gaat om een zone van zo’n 200 meter. De rijweg krijgt een nieuwe toplaag asfalt met daarop fietssuggestiestroken. Dat moet het comfort en de veiligheid voor fietser en automobilist verhogen. De vernieuwing gebeurt per rijrichting en duurt ongeveer een week. In de werfzone op Stadswaag geldt eenrichtingsverkeer.  

Vlaams minister Lydia Peeters wil sterk inzetten op veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt de nodige investeringen. “Vanuit het relanceplan voorzie ik extra investeringen in fietsinfrastructuur. Dit jaar voeren we verspreid over heel Limburg zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uit, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt”, zegt Lydia Peeters.

Meer veiligheid en comfort voor alle weggebruikers
De Stadswaag (N76) wordt over de volledige wegbreedte aangepakt, tussen de Groenstraat en de aansluiting met Burg/Bosstraat (N71). De middenberm en de langsparkeerstroken wijzigen evenwel niet. 

Eerst wordt de toplaag afgefreesd en de betonstraatstenen van de fietssuggestiestroken opgebroken. Vervolgens komt er een nieuwe toplaag asfalt over de hele breedte van de weg, waarop okerkleurige fietssuggestiestroken worden aangebracht. Fietssuggestiestroken zijn geen echte fietspaden; ze suggereren een plaats voor de fietser op de rijweg. Gemotoriseerd verkeer mag erover rijden. Een fietser kan, zoals altijd binnen de bebouwde kom, worden voorbijgestoken wanneer er minimaal 1 meter zijdelingse afstand gehouden kan worden. 

De ingreep moet voor het comfort en de veiligheid van alle weggebruikers verbeteren.

Op korte termijn zal AWV ook verderop de N76 fietssuggestiestroken aanbrengen, tot aan de Erkstraat, waar al conforme fietspaden liggen. 

Minderhinder-maatregelen: eenrichtingsverkeer in centrum, fietsers over parkeerstrook
De werken worden uitgevoerd vanaf maandag 27 september en zullen ongeveer een week duren. De uitvoering gebeurt in twee fases: elke rijrichting wordt om beurt vernieuwd. In de 1ste fase starten we aan de kant van het stadhuis (rijstrook richting het centrum).

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen:

  • Op de langsparkeerstroken in Stadswaag geldt een parkeerverbod in de werfzone. 
  • Fietsers en voetgangers kunnen in beide richtingen langs de werken, via de parkeerstrook. 
  • Op Stadswaag, tussen Burg/Bosstraat en de Groenstraat, is er per fase slechts één rijstrook beschikbaar. De beschikbare rijstrook bepaalt de rijrichting
  • Doorgaand verkeer van en naar Neerpelt, Bocholt en Budel, dat normaal via Hamont-centrum rijdt, volgt een omleiding.
  • Zijstraten Stad en Woonerf zijn niet of beperkt bereikbaar via Stadswaag, maar blijven bereikbaar via de andere zijde

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen.

Verkeerssituatie vanaf 27 september (1ste fase) met eenrichtingsverkeer richting station

Verkeerssituatie vanaf 27 september (1ste fase) met eenrichtingsverkeer richting station