Overslaan en naar de inhoud gaan

N730c Bilzen - Genk - aanleg Fietspad Taunusweg in 2021

N730c Bilzen - Genk - aanleg Fietspad Taunusweg in 2021

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft concrete plannen voor een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad langs de volledige Taunusweg (N730c) op de industriezone Kieleberg in Bilzen en Genk-Zuid. Het fietspad in asfalt komt aan de zuidkant van de rijweg. Ter hoogte van de kruispunten komen er in totaal vijf beveiligde fietsoversteekplaatsen. Het nieuwe fietspad wordt onderdeel van de fietssnelweg F72 tussen Hasselt en Riemst. De start van de uitvoering is voorzien in de loop van 2021. 

Het nieuwe fietspad is straks onderdeel van de fietssnelweg F72 tussen Hasselt en Riemst, die grotendeels vlak langs het Albertkanaal loopt.  Daarnaast is het nieuwe fietspad een belangrijke hefboom in de multimodale ontsluiting van de industriezones. 

Afbeelding verwijderd.

Vrijliggend dubbelrichtingsfietspad met groenstrook 
Aan de zuidkant van de rijweg, richting Munsterbilzen, komt daarom een nieuw dubbelrichtingsfietspad van 2,5km lang, tussen de rotondes van de Henry Fordlaan (N702) en die van de Zutendaalweg (N730). Het fietspad in asfalt wordt 3,5m breed, en ligt afgescheiden van de rijweg door een groene tussenberm. 

Om fietsers ook veilig naar de noordkant van de Taunusweg te loodsen, komen er ter hoogte van de kruispunten vijf beveiligde fietsoversteekplaatsen. Het wegdek van de Taunusweg wordt niet vernieuwd binnen dit project. Wel worden waar nodig de wegmarkeringen aangepast. 

Voorjaar 2021: nutswerken, daarna aanleg fietsinfrastructuur 
In het voorjaar van 2021 starten de eerste werkzaamheden, waarbij de nutsmaatschappijen hun kabels en leidingen moeten verplaatsen. Dit neemt vermoedelijk enkele maanden in beslag. Pas daarna kan AWV aan de slag met de aanleg van de fietsinfrastructuur. Die werken nemen ongeveer een half jaar in beslag, en zal gepaard gaan met enige verkeershinder. De bereikbaarheid van de bedrijven blijft gegarandeerd. 

Digitale infosessie    
In kader van het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning, organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer een digitale infosessie voor alle geïnteresseerden op donderdag 7 januari 2021. Inschrijven daarvoor kan via www.wegenenverkeer.be/bilzen