Overslaan en naar de inhoud gaan

N730 Tongeren - Start nutswerken voor fietstunnel Fruitspoor onder Bilzersteenweg

N730 Tongeren - Start nutswerken voor fietstunnel Fruitspoor onder Bilzersteenweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bouwt in 2022 een fietstunnel onder de Bilzersteenweg (N730) in Tongeren. Ter hoogte van de Groenstraat richting Nieuw Tongeren zal het fietspad van de Fruitspoorroute (F79) onder de gewestweg lopen en voor een veilige fietsverbinding richting station zorgen. De Bilzersteenweg wordt tegelijk over zo’n 200 meter mee vernieuwd. In de week van 25 oktober starten alvast de voorbereidende nutswerken, tot in maart 2022. Er geldt éénrichtingsverkeer vanuit Tongeren-centrum, en een omleiding voor verkeer dat vanuit Bilzen richting centrum rijdt.

De fietssnelweg F79 tussen Sint-Truiden en Tongeren, beter bekend als de Fruitspoorroute, kruist de Bilzersteenweg in Tongeren vandaag gelijkvloers. AWV wil deze fietsoversteek beveiligen en een fietstunnel bouwen, waarbij het fietspad onder de Bilzersteenweg loopt. Twee fietsaansluitingen, vanaf de Groenstraat (zijde station) en de Driekruisenweg, zullen het niveauverschil overbruggen. Zo ontstaat er op termijn een veilige verbinding tussen de Groenstraat en het treinstation, waar ook de fietssnelweg F76 richting Genk zal aansluiten.  

De Bilzersteenweg zelf wordt gelijk mee vernieuwd, over zo’n 200 meter tussen de Driekruisenstraat en de Driekruisenweg. De aansluiting van dat laatste kruispunt zit mee in de projectzone. Er komen nieuwe fietspaden, een wegdek en bushaltes. De Bilzersteenweg krijgt bovendien een linksafslagstrook voor verkeer van het centrum naar de Driekruisenweg. Rioolbeheerder Fluvius vervangt in diezelfde zone de riolering, ook met het oog op de geplande werken in Nieuw Tongeren, samen met Stad Tongeren. 

Voorbereidende nutswerken tot voorjaar 2022: gewijzigde verkeerssituatie
De eerste voorbereidende werken starten in de loop van de week van 25 oktober. De nutsmaatschappijen zullen dan de nutsleidingen en kabels vernieuwen langs de Bilzersteenweg tussen de Nieuwe Steenweg en de Driekruisenstraat. Deze werken zouden tot maart 2022 duren. 

Gemotoriseerd verkeer dat vanuit Bilzen of omgeving Nieuwe Steenweg komt, volgt een omleiding richting Tongeren-centrum. 
Er geldt éénrichtingsverkeer in de werfzone tussen de Driekruisenstraat en kruispunt NIeuwe Steenweg / Molenweg in de richting van Bilzen. 

Fietsers volgen in beide richtingen een omleiding via het fietspad Molenweg en de Henisstraat. 

De Driekruisenweg wordt afgesloten aan de kant van de Bilzersteenweg. Deze blijft toegankelijk via de ander zijde.

Digitale infosessie
Voor de rijwegvernieuwing en de bouw van de fietstunnel heeft AWV een omgevingsvergunning nodig. Momenteel loopt er een openbaar onderzoek waarbij iedereen de plannen kan inkijken, online via het Omgevingsloket of na afspraak op het stadhuis. Donderdagavond 14 oktober organiseert AWV een digitale infosessie om de buurt over de plannen te informeren. 

Inschrijven kan nog via de projectpagina op  www.wegenenverkeer.be/tongeren 

Pas in het voorjaar van 2022, als de nutswerken klaar zijn, kan AWV starten met de bouw van de fietstunnel die ongeveer een half jaar zal duren.