Overslaan en naar de inhoud gaan

N730 Tongeren - Start nutswerken fietstunnel Bilzersteenweg, extra hinder door eenrichtingsverkeer

N730 Tongeren - Start nutswerken fietstunnel Bilzersteenweg, extra hinder door eenrichtingsverkeer

Maandag 7 maart starten de nutsmaatschappijen met de voorbereidende werken voor de bouw van een fietstunnel onder de Bilzersteenweg (N730), ter hoogte van de Groenstraat in Tongeren. AWV wijst op extra hinder: tussen de Driekruisenstraat en de Nieuwe Steenweg geldt er eenrichtingsverkeer in de richting van Bilzen. Richting het centrum geldt een omleiding. Die tijdelijke verkeerssituatie wordt doorgetrokken tijdens de bouw van de fietstunnel. Gelijktijdig starten er ook nutswerken op de Baversstraat (N758), met plaatselijk hinder over beperkte afstand door beurtelings verkeer. 

“We bouwen dit jaar met AWV in Tongeren een fietstunnel onder de Bilzersteenweg (N730), ter hoogte van de Groenstraat aan Nieuw Tongeren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Het fietspad van de Fruitspoorroute zal op termijn zo een veilige verbinding maken richting het station. Ook de Bilzersteenweg zelf wordt aangepakt, met nieuwe fietspaden, wegdek en bushaltes.” Rioolbeheerder Fluvius plant gelijktijdig rioleringswerken. 

Maandag 7 maart starten de nutsmaatschappijen met de voorbereidende werken aan de distributienetten, aan weerskanten van de gewestweg tussen de Driekruisenstraat en de Nieuwe Steenweg. Afhankelijk van de werf- en weersomstandigheden duren de nutswerken tot mei.

 

Minderhinder-maatregelen: eenrichtingsverkeer naar Bilzen, fietsomleiding



AWV verwacht vanaf maandag 7 maart extra hinder. De aannemer moet een rijstrook van de Bilzersteenweg innemen als werkzone. Er gelden daarom minderhinder-maatregelen voor alle weggebruikers:

 

  • Gemotoriseerd verkeer richting Bilzen kan in één richting langs de werken rijden. Tussen de Driekruisenstraat en de Wallen blijft verkeer in beide richtingen mogelijk. Richting het centrum geldt een omleiding via de Nieuwe Steenweg en Hasseltsesteenweg of via de Molenweg en Baversstraat. 
  • Fietsers op de Bilzersteenweg kunnen langs de werken fietsen, in de richting van Bilzen. Fietsers op de Fruitspoorroute of richting het centrum volgen een omleiding via Nieuw-Tongeren.  
  • De Driekruisenweg is afgesloten aan de Bilzersteenweg, maar blijft bereikbaar via de Nieuwe Steenweg. In de Driekruisenweg geldt tijdelijk dubbelrichtingsverkeer. 

 

Bouw fietstunnel Bilzersteenweg



Zodra de nutswerken klaar zijn, kan AWV starten aan de fietstunnel en de rijwegvernieuwing van de Bilzersteenweg. Ook tijdens die werken blijft het eenrichtingsverkeer en de fietsomleiding van kracht. De bouw van de nieuwe tunnel zou 4 à 5 maanden duren. 

Nutswerken Baversstraat tot in de zomer



Minister Peeters en AWV hebben dit jaar bovendien plannen voor de Baversstraat, tussen de Hazelereik en de Molenweg, waar het de fietspaden, rijweg en riolering vernieuwt, samen met Fluvius. 

 

Ook daar starten maandag 7 maart de voorbereidende nutswerken. Tot aan het zomers bouwverlof midden juli is er plaatselijk hinder, met beurtelings verkeer via tijdelijke verkeerslichten over een beperkte afstand. 

 

Bij aanvang van het nieuwe schooljaar zal de hinder er toenemen en geldt er op de Baversstraat eenrichtingsverkeer staduitwaarts. 



Alle AWV-werken in Tongeren: www.wegenenverkeer.be/tongeren