Overslaan en naar de inhoud gaan

N730 Genk/Bilzen - aanleg dubbelrichtingsfietspad Taunusweg

N730 Genk/Bilzen - aanleg dubbelrichtingsfietspad Taunusweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start volgende week maandag 27 september met de aanleg van een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad op de Taunusweg (N730c) op het industriepark Kieleberg in Bilzen en Genk. Ter hoogte van de kruispunten komen beveiligde fietsoversteekpunten. Het fietspad werkt een ontbrekende schakel weg in de fietssnelweg langs het Albertkanaal. De werken duren tot volgend voorjaar, met relatief beperkte hinder voor verkeer, dat steeds mogelijk blijft. 

Het nieuwe fietspad in asfalt is 3,5 meter breed en wordt vrijliggend aangelegd aan de zuidkant van de Taunusweg (rijrichting Munsterbilzen), over een afstand van 2,5 kilometer tussen de rotondes met de Henry Fordlaan (N702) in Genk en die van de Zutendaalweg (N730) in Bilzen. Tussen fietspad en rijweg komt een groene middenberm

Ter hoogte van de kruispunten voorziet AWV in totaal vijf beveiligde fietsoversteekpunten met een middeneiland. Via de ruime opstelzones kunnen fietsers er in twee tijden oversteken. Aan de kruispunten worden ook fietsverbindingen naar de zijstraten aan de noordkant gemaakt, zodat fietsers veilig van de ene naar de andere kant kunnen. 

De rijweg zelf wordt niet vernieuwd. De wegmarkeringen worden wel opnieuw aangebracht

Minderhinder-maatregelen: alle verkeer mogelijk, fietscorridor, zijstraten toegankelijk

De voorbije maanden vonden er al voorbereidende nutswerken plaatsen. Aanstaande maandag 27 september start AWV met de nieuwe fietsinfrastructuur, die in verschillende fases wordt uitgevoerd. Eind dit jaar moeten zowel het dubbelrichtingsfietspad als de fietsverbindingen naar de zijstraten klaar zijn. Begin 2022 volgen de oversteekpunten. 

Net als tijdens de nutswerken blijft alle verkeer op de Taunusweg mogelijk. De indeling van het verkeer op de rijweg verandert wel: de zuidkant, waar het dubbelrichtingsfietspad komt, wordt werfzone en alle verkeer schuift ietwat op naar de noordkant van de rijweg. 

  • Fietsers tussen de Henry Fordlaan en de Zutendaalweg fietsen in beide richtingen via een veilige fietscorridor, afgescheiden van het verkeer via bakens. Ter hoogte van de H. Fordlaan en de Zutendaalweg worden ze opgevangen en naar de juiste kant afgeleid. Oversteken blijft mogelijk ter hoogte van de kruispunten. 
  • Gemotoriseerd verkeer op de Taunusweg blijft steeds mogelijk, in beide richtingen, maar schuift dus ietwat op in verhouding met de huidige situatie. Ook hier komen bakens tussen de rijweg en de werfzone.
  • De zijstraten aan weerskanten van de Taunusweg blijven toegankelijk, ook aan de kant van het dubbelrichtingsfietspad. 

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen.