Overslaan en naar de inhoud gaan

N73 x N715 Hechtel-Eksel - plannen voor Hoppinpunt op tafel

N73 x N715 Hechtel-Eksel - plannen voor Hoppinpunt op tafel

“We hebben plannen om volgend jaar in de omgeving van de rotonde N73 x N715 in Hechtel een Hoppinpunt aan te leggen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Zo ontstaan er vlotte overstapmogelijkheden op een druk vervoersknooppunt in de regio”. Er komt een nieuwe parking voor een 90-tal voertuigen, en vernieuwde bushaltes op de Peerderbaan en Lommelsebaan. De werken zouden ten vroegste midden 2022 kunnen starten, bij vlot verloop van de verdere stappen. “Hoppin is het verhaal waarmee de Vlaming de komende jaren de shift van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid zal ervaren. In heel Limburg hebben we al meer dan 260 toekomstige Hoppinpunten vastgelegd”, zegt minister Peeters.

Wat is een Hoppinpunt? Dit is een vervoersknooppunt waar parkeermogelijkheden voor verschillende personenwagens en fietsen zijn en/of verschillende vervoersmogelijkheden (bus, deelfiets, collectief vervoer ...) aangeboden worden onder de vorm van onder meer deelsystemen. Zo kunnen reizigers/pendelaars vlot overstappen op het geschikte vervoersmiddel.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: “In Hechtel kruisen verschillende belangrijke openbare vervoerslijnen uit de regio elkaar. Om die lijnen vlot te kunnen gebruiken, is er nood aan voorzieningen voor verschillende vervoersmodi, zoals voldoende parkeergelegenheid voor fietsen en auto’s. Door uitvoering te geven aan de plannen van dit Hoppinpunt, kunnen we hier in voorzien. Bovendien is er ook de relatie met de nabijgelegen Noord-Zuidverbinding, waar ook nood is aan publieke carpoolmogelijkheden. Vandaar dat we bij dit project specifiek investeren in die infrastructuur, om alweer een stap richting de modal shift te zetten.”

Jan Daelemans, burgmeester Hechtel-Eksel: “Als gemeente zijn we zeer blij met de komst van dit regionaal Hoppinpunt. Hiermee kunnen we onze centrale ligging in Noord-Limburg volop uitspelen in de toekomst. Dit is dan ook een meerwaarde voor het openbaar vervoer in onze regio.”  

Bushalte N715 verhuist naar Lommelsebaan 
De aanleg van een Hoppinpunt betekent in Hechtel-Eksel dat er een parking wordt voorzien in het binnengebied in de oksel tussen de Lommelsebaan (N715) en de Peerderbaan (N73). Daar zou ruimte zijn voor zo’n 90 wagens en voorzieningen zoals elektrische (snel)laadpalen. Ook voor fietsen komen er veilige stallingsmogelijkheden, alsook de mogelijkheid om op te laden. 

Daarnaast zullen, volgens het meest recente openbaar vervoersplan van De Lijn, de bushaltes op de N715 in de omgeving van de rotonde verplaatst worden van de Hasseltsebaan naar de Lommelsebaan. Zo vinden die haltes ook beter aansluiting bij de nieuwe parking. De bushavens op de Peerderbaan, ter hoogte van het Welsh Guardplein, worden ook vernieuwd. 

Werken in de loop van 2022
De uitvoering van de werken staat gepland in vanaf midden 2022, indien alle procedures vlot verlopen. Er zal ook nog een openbaar onderzoek plaatsvinden in kader van de aanvraag van de omgevingsvergunning, vermoedelijk dit najaar. 

Meer info over de uitvoering en de concrete minderhinder-maatregelen volgt in de aanloop naar de start van de werken. 

Digitale infosessie
Op maandag 11/10 organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer een digitale infosessie over de plannen en de volgende stappen van dit project. Je kan nog inschrijven via www.wegenenverkeer.be/hechtel-eksel tot vrijdag 8/10.