Overslaan en naar de inhoud gaan

N715 Zonhoven - Vernieuwing fietspaden Houthalenseweg

N715 Zonhoven - Vernieuwing fietspaden Houthalenseweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal vanaf deze week de fietspaden van de Houthalenseweg (N715) in Zonhoven vernieuwen, tussen de aansluiting met de N74 Noord-Zuidverbinding en de Koningshofweg. “Aan weerskanten van de rijweg krijgt het fietspad over zo’n 800 meter een nieuwe toplaag asfalt. Dat moet het fietscomfort gevoelig verbeteren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De werken zullen ongeveer twee weken duren. Verkeer richting het centrum blijft steeds mogelijk, richting Houthalen geldt een korte omleiding.

Vlaams minister Lydia Peeters wil sterk inzetten op veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt de nodige investeringen. “Vanuit het relanceplan voorzie ik extra investeringen in fietsinfrastructuur. Dit jaar voeren we verspreid over heel Limburg zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uit, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt”, zegt Lydia Peeters.



Het bestaande fietspad van de Houthalenseweg is vervaardigd uit zowel beton als asfalt met een voeg tussen beide materialen. “Voor meer fietscomfort zal AWV daarom het fietspad over de volledige breedte affrezen en een nieuwe toplaag asfalt plaatsen, inclusief de markeringen”, vertelt minister Peeters. Na afloop van deze werken worden ook de fietspaden van de Heuveneindeweg/Heuvenstraat (N715) vernieuwd, verderop in de richting van Hasselt. “Ook hier zal AWV het fietspad in asfalt heraanleggen. We kiezen bewust voor asfalt als beste ondergrond voor fietspaden. Een fietspad in asfalt zorgt voor meer fietscomfort”, duidt Lydia Peeters



Burgemeester Johny De Raeve is tevreden: “Het is vandaag niet aangenaam om te fietsen op dit gedeelte van de Houthalenseweg. Hetzelfde geldt voor de Heuveneindeweg en een groot gedeelte van de Heuvenstraat, die in een latere fase aan bod komen. Veel mensen nemen er de fiets om te winkelen, naar school te gaan of te ontspannen.  Om de veiligheid voor fietsers te verbeteren zijn nieuwe en comfortabele fietspaden zeer welkom. Zonhoven wil een fietsvriendelijke gemeente zijn waar de veiligheid van de zwakke weggebruiker voorop staat. Deze extra investeringen van Vlaanderen sluiten alvast mooi aan bij onze eigen plannen.”



Minderhinder-maatregelen: eenrichtingsverkeer naar centrum, omleiding naar Houthalen

De werken starten vanaf woensdag 26 mei en zullen ongeveer 2 weken duren. De uitvoering gebeurt per rijrichting in twee fases. 



Tijdens de werken kunnen gemotoriseerd verkeer en fietsers steeds in één richting langs de werfzone naar het centrum. Richting Houthalen geldt er een omleiding via de Koningshofweg, Eikenenweg en de N74, zowel voor gemotoriseerd verkeer als voor fietsers. 

Weersgevoelig

Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog gewijzigd worden.



Updates via www.wegenenverkeer.be/zonhoven 

VERNIEUWDE FIETSPADEN IN ASFALT LANGS HOUTHALENSEWEG