Overslaan en naar de inhoud gaan

N70 Zeveneken krijgt 7 nieuwe eiken

N70 Zeveneken krijgt 7 nieuwe eiken

17 december 2021 zal de geschiedenis van Zeveneken ingaan als de dag dat het dorp haar eiken terug kreeg. Door de volledige heraanleg van de Gentse Steenweg (N70) moesten de oude bomen twee jaren terug, zeer tegen de zin van de bewoners, verdwijnen. Vandaag loopt die heraanleg naar zijn einde toe en konden zeven nieuwe eiken hun rechtmatige plaats voor de kerk terug innemen. Door de huidige gezondheidssituatie kon dat jammer genoeg niet met uitgebreide festiviteiten maar gebeurde het met een ingetogen en poëtische ceremonie mee verzorgd door de dorpsdichter en twee klasjes van de lokale dorpsscholen.

 

Zeven eiken

De zeven eiken in het centrum van Zeveneken zijn niet zomaar bomen. Ze geven het dorp haar naam en behoren tot het collectief bewustzijn. Het wegnemen van die bomen twee jaren terug kon dan ook rekenen op felle tegenkanting. De heraanleg van de Gentse Steenweg met het voorzien van een geheel nieuwe riolering en bijhorende graafwerken en waterafvoer zouden de, soms zieke, bomen echter nooit overleven. Daarom is toen beslist de oude bomen te verwijderen en na de werken zo snel mogelijk nieuwe eiken terug te planten. Nu de werken ter hoogte van de kerk zo goed als klaar zijn en het plantseizoen is aangebroken konden nieuwe bomen het dorp terug alle eer aandoen.
 

Planten met zorg

De bomen die terug geplant worden zijn inheemse zomereiken. Het zijn ook al meteen relatief robuuste bomen met een omtrek van ongeveer 45 cm onderaan de stam. Aan het planten van de nieuwe bomen is er heel wat zorg besteed. De grond in het volledige plantvak werd vervangen door bomenzand (onderste laag - mogelijks contact met grondwater) en bomengrond (bovenste laag - rijker aan voedingsstoffen). Verder is de zone achter de kerkmuur onthard om een groter volume grond per boom te krijgen. Er werd eveneens een gecertificeerde ETT'er (European Tree Technician) aangesteld om de groeiplaatsinrichting vorm te geven en ook het planten van de bomen gebeurde onder zijn toezicht.
 

Ceremonie

Dat planten mocht overigens niet onopgemerkt voorbij gaan. De gemeente Lochristi en het Agentschap Wegen en Verkeer nodigden twee klasjes van de Sint Elooischool en de Eikenkring uit om twee boomliederen te maken voor de gelegenheid en ook dorpsdichter Evarist Ganzelever bracht een ode aan de eiken. De eer om de eerste boom te planten viel te beurt aan de burgemeester en schepen die onder het toeziend oog van schoolkinderen en dorpsgenoten met een paar welgemikte schoppen grond de eerste jonge zomereik zijn nieuwe plaats gaven. 

 

Opening in het voorjaar

De werf op de Gentse Steenweg loopt intussen voort. Door problemen met de bemaling van het grondwater en het vele regenweer is de voorziene einddatum van kerstmis niet gehaald. Het Agentschap Wegen en Verkeer mikt nu op de maand maart om alle werken af te ronden. Op dat moment zal een feestelijke opening voorzien worden waarbij hopelijk het hele dorp kan betrokken worden.