Overslaan en naar de inhoud gaan

N396 Nieuwpoortsteenweg in Koksijde krijgt veilige fietspaden

N396 Nieuwpoortsteenweg in Koksijde krijgt veilige fietspaden

De gemeente Koksijde en het Agentschap Wegen en Verkeer starten dit najaar met de herinrichting van de Nieuwpoortsteenweg (N396). Een stuk van 2,8 kilometer, tussen het kruispunt met de Kinderlaan en de Hazebeekstraat in Oostduinkerke wordt volledig opnieuw aangelegd. Er komen veilige fietspaden, een nieuwe riolering en nieuwe comfortabele bushaltes. Volgens de huidige planning starten de werken dit najaar en duren ze ongeveer 2 jaar.

Afgescheiden fietspaden

De fietsinfrastructuur op de Nieuwpoortsteenweg, de verbinding tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke, voldoet niet meer aan de verkeersveiligheidsnormen. Je fietst er over smalle fietspaden naast de auto’s. Met de geplande herinrichting komt daar verandering in. "In de toekomst rij je er over brede, afgescheiden fietspaden met een comfortabele asfaltlaag. Tussen de auto’s en de fietsers komt een strook met gras van 1 meter breed, vertelt minister Peeters. 

Nieuwe bushaltes

Ook de bushaltes in de projectzone worden allemaal vernieuwd. Ze krijgen allemaal een bushokje en een verhoogd perron, zodat iedereen makkelijk op de bus kan stappen. Aan de bushaltes lopen de fietspaden achter de halte door. De bus stopt ook aan elke halte op de rijweg, in plaats van ernaast. Zo moet de bus haar voorrang niet opeisen bij het verlaten van de halte. De bus rijdt stipter en er ontstaan geen conflicten met voorbijrijdende auto’s.

Milieuvriendelijke riolering

Niet alleen bovengronds verandert er vanalles op de Nieuwpoortsteenweg, ook onder de grond wordt gewerkt. De gemeente Koksijde legt in het grootste deel van de projectzone een nieuwe, gescheiden riolering aan. Ook in enkele zijstraten (de Karthuizerstraat, het Zouavenpad en de Labeurhoek) worden woningen aangesloten op het rioleringsnetwerk.

Met een gescheiden riolering kan afval- en regenwater in de toekomst apart afgevoerd worden. Afvalwater gaat naar de zuiveringsinstallatie, het regenwater gaat naar grachten en waterlopen waar het opnieuw in de bodem kan sijpelen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, we vermijden ook dat bij hevige regenval de riolering overstroomt.

Vlaamse subsidies

De werken gebeuren in opdracht van de gemeente Koksijde. De Vlaamse overheid financiert het grootste deel van de werken door middel van subsidies. In totaal komt zo’n 4 miljoen euro uit Vlaamse subsidies, ruim 2 miljoen wordt betaald door de gemeente. In totaal kosten de werken zo’n 6,25 miljoen euro.

Werken vanaf najaar 2022

In het voorjaar van 2022 lanceert de gemeente Koksijde een aanbesteding om een aannemer te kiezen die de werken zal uitvoeren. Volgens de huidige planning starten de werken in het najaar van 2022 en duren ze twee jaar.



Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche: “We zijn blij dat we eindelijk van start kunnen gaan met de verdere aanleg van veilige fietspaden langs de Nieuwpoortsteenweg, als verder verlengstuk van de fietspaden in de Robert Vandammestraat, Koksijdesteenweg … Zo zal de Polderstraat ook verder kunnen ontlast worden en de Nieuwpoorsteenweg als gewestweg de verbindingsfunctie volop op een veilige manier kunnen vervullen. Ook Aquaduin zal de omgeving van de watertoren opfrissen en er zal ook een mooi project gerealiseerd worden om de watertoren zelf toegankelijk te maken als uitkijkpunt.



Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Met deze werken investeren de Vlaamse overheid en de gemeente Koksijde in een veilige verbinding tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke. Voor fietsers gaat de veiligheid langs deze gewestweg er stevig op vooruit. Iedereen fietst er na de werken op een comfortabel en volledig afgescheiden fietspad in plaats van langs het autoverkeer.” 



 Alle 3D-beelden van de toekomstige situatie zijn te vinden op wegenenverkeer.be/koksijde