Overslaan en naar de inhoud gaan

N3 Sint-Truiden - rotonde Stayen volgend jaar vernieuwd

N3 Sint-Truiden - rotonde Stayen volgend jaar vernieuwd

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zet opnieuw concrete stappen om in de loop van 2022 de langverwachte turborotonde aan het voetbalstadion Stayen in Sint-Truiden te realiseren. De ingreep past in een groter plaatje om het verkeer rond de stad duurzamer en vlotter te laten verlopen, met een voorname plaats voor de fiets. Dit najaar staat in het teken van de aanbesteding en vergunningsaanvraag. Volgende week vindt er een digitale infosessie plaats voor alle geïnteresseerden.

De vernieuwing van de rotonde Stayen staat langer op de agenda. Voor de realisatie zijn een aantal grondverwervingen nodig. De gesprekken met de eigenaars zijn sinds 2016 aan de gang, maar zitten nu in een vergevorderd stadium. Afgelopen jaar nam een studie het initiële ontwerp opnieuw onder de loep.

AWV wil de rotonde van de Zoutleeuwsesteenweg met de Tiensesteenweg (N3) en de Haspengouwlaan (N3) ombouwen tot een turborotonde met extra capaciteit. Automobilisten moeten daarbij voorsorteren en dus al van voor rotonde de juiste rijrichting kiezen.  
Voor het verkeer van Tienen naar Luik en Hasselt komt een bypass zodat dat verkeer de rotonde niet hoeft te gebruiken. AWV wil zo de doorstroming op de rotonde verbeteren, in deze drukke omgeving met het vele verkeer en de omliggende trekpleisters. 

Investeren in fietsveiligheid 

AWV investeert tegelijk in meer fietsveiligheid door vrijliggende dubbelrichtingsfietspaden en beveiligde fietsoversteken op drie van de vier takken. Het fietspad van de Haspengouwlaan en de Tiensesteenweg stadinwaarts verdwijnt.