Overslaan en naar de inhoud gaan

N29 x N725 Lummen - Nieuwe rotonde Grote Baan vanaf volgende week in gebruik

N29 x N725 Lummen - Nieuwe rotonde Grote Baan vanaf volgende week in gebruik

Op maandag 7 maart stelt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) alle takken open van de rotonde Grote Baan (N29), ter hoogte van Friesland Campina in Blanklaar, Lummen. Verkeer rijdt al sinds begin dit jaar over de rotonde, maar met de openstelling van de Blanklaarstraat (N725) herstelt zich ook een belangrijke noord-zuidas tussen Lummen en Tessenderlo. Nog tot de zomer wordt er gewerkt aan de fietspaden en de omliggende gemeentewegen.

De aanleg van de rotonde startte in augustus afgelopen jaar. De oost-westbeweging op de Grote Baan tussen Diest en Paal bleef steeds mogelijk dankzij een tijdelijke werfweg. De Meldertsebaan en de Blanklaarstraat, die op dat moment ook vernieuwd werd, werden afgesloten ter hoogte van de Grote Baan met een knip van het verkeer tussen Lummen en Tessenderlo tot gevolg. 

 

De Meldertsebaan ging begin dit jaar open, de Blanklaarstraat volgt nu eerstdaags op maandag 7 maart. Dat biedt ademruimte en verlicht de verkeersdruk op de omgeving. Lokaal is er opnieuw een vlotte verbinding tussen Vleugt en Meldert en op ruimere schaal herstelt zich een belangrijke nood-zuidas tussen Lummen en Tessenderlo. Ook de gebruikelijke dienstverlening van De Lijn kan stilaan terug opstarten.  



Omdat de aannemer nog tot mei werkt aan de ventweg richting Friesland Campina, volgen fietsers in sommige richtingen tot dan een lokale omleiding via de Violetstraat. De grote omleiding via het achterliggende wegennet vervalt daarentegen.

 

Werken op gemeentewegen tot de zomer

Binnen de aanleg van de rotonde, vernieuwen de gemeente Lummen en rioolbeheerder Fluvius ook de omliggende gemeentewegen Borgersstraat, Heuvelweg en Baanhuisstraat. De werken aan de riolering en rijweg zijn volop bezig en duren vermoedelijk tot aan de zomer. AWV en gemeente Lummen plannen tegen dan een officiële opening.



Schakel in veilige fietsverbinding

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters benadrukt dat de werken nodig zijn om de verkeersveiligheid te verhogen op dit punt: “De rotonde vervangt straks het lichtgeregelde kruispunt van de Grote Baan (N29) met de Meldertsebaan (N725) en de Blanklaarstraat (N725). Het kruispunt Zwarte Ring is voortaan een stuk veiliger voor alle weggebruikers. In het bijzonder voor fietsers die binnenkort genieten van vrijliggende fietspaden en comfortabele oversteekplaatsen. De fietspaden sluiten bovendien aan op de vernieuwde fietspaden van de Meldertsebaan en de Blanklaarstraat. De rotonde is in dat opzicht opnieuw een belangrijke schakel in een veilige fietsverbinding op de N725. De ontbrekende stukken van de Meldertsebaan richting Lummen-centrum worden de komende jaren concreet aangepakt.”