Overslaan en naar de inhoud gaan

N2 x N76 Diepenbeek - Vernieuwing kruispunt Grendelbaan en Verbindingslaan start maandag, extra hinder begin mei

N2 x N76 Diepenbeek - Vernieuwing kruispunt Grendelbaan en Verbindingslaan start maandag, extra hinder begin mei

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt vanaf maandag 7 maart 2022 aan een aangepast kruispunt van de Grendelbaan (N2) en de Verbindingslaan (N76), aan de oostkant van Diepenbeek-centrum. Er zal de komende periode verkeershinder optreden, en die neemt begin mei toe. Gedurende een tweetal weken zal het kruispunt dan beperkt bereikbaar zijn met omleidingen voor alle verkeer. Bij het begin van de zomer zou het kruispunt klaar zijn. De aanpassing past in het groter mobiliteitsproject voor de gemeente waarbij een omleidingsweg doorgaand verkeer straks rond het centrum stuurt. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Binnen dit project zal het aangepaste kruispunt van de Grendelbaan met de Verbindingslaan ietwat opschuiven richting de industriezone en krijgt het de vorm van twee aparte T-kruispunten. Via een nieuwe lus sluiten de kruispunten straks aan op de omleidingsweg en spoorwegbrug Molenstraat van spoorwegbeheerder Infrabel. Op het nieuwe kruispunt N2 x N76 komen verkeerslichten. De verkeerslichten op de Grendelbaan richting Bilzen blijven behouden. De fietsinfrastructuur wordt mee vernieuwd en aangesloten op de bestaande fietspaden.”

Volgende week maandag 7 maart start AWV met de gefaseerde aanleg van het kruispunt. Tot eind april werkt de aannemer voornamelijk op het braakliggend terrein.  In mei volgt de nieuwe aansluiting van de Grendelbaan op de Verbindingslaan, en de ingebruikname van de aangepaste verkeerslichten. Tot slot sluit de aannemer de Grendelbaan aan op de nieuwe omleidingsweg via de fly-over Molenstraat. Bij de start van de zomer, midden juni, zouden de werken van AWV aan het kruispunt klaar zijn. 

Opgelet: planning steeds onder voorbehoud van werf- en weersomstandigheden.



Tweetal weken extra hinder begin mei

Bij de start op maandag 7 maart volgen fietsers meteen een omleiding rond de werfzone. Die omleiding duurt voor de volledige uitvoeringstermijn tot aan de zomer.

Voor gemotoriseerd verkeer blijft de hinder de komende weken beperkt. Het uitgangspunt is dat de verbinding van en naar het centrum via de Grendelbaan maximaal open blijft, uitgezonderd enkele onderbrekingen ’s nachts midden maart of gedurende één weekend begin mei. Er geldt dan telkens een lokale omleiding van en naar het centrum via de Toekomststraat en de Katteweidelaan. 

AWV verwacht de grootste hinder rond begin mei wanneer de aannemer de nieuwe kruispuntaansluiting van de Grendelbaan op de Verbindingslaan realiseert. Gedurende een tweetal weken zijn de rijbewegingen er dan beperkt tot rechts-in en rechts-uit. Dit geeft hinder voor verkeer van Bilzen, Kortessem en Genk, zowel van als naar het centrum. In de loop van mei kan het vernieuwde kruispunt met verkeerslichteninstallatie in dienst treden.