Overslaan en naar de inhoud gaan

N126 Tessenderlo - vernieuwing fietspaden Geelsebaan

N126 Tessenderlo - vernieuwing fietspaden Geelsebaan

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt in Tessenderlo een gedeelte van de fietspaden van de Geelsebaan (N126). Het gaat om de zone tussen kilometerpunten 11.6 en 12.3, waar nu een beklinkerd fietspad in slechte staat ligt. De ene kant van de rijweg wordt vanaf 8 november uitgevoerd, gedurende een maand. Het fietspad aan de andere kant wordt vanaf het jaarbegin 2022 vernieuwd. Er geldt een omleiding voor gemotoriseerd verkeer richting Tessenderlo.

Vlaams minister Lydia Peeters wil sterk inzetten op veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt de nodige investeringen. “Vanuit het relanceplan voorzie ik extra investeringen in fietsinfrastructuur. Dit jaar voeren we verspreid over heel Limburg zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uit, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt”, zegt Lydia Peeters.

De betonstraatstenen van het fietspad verdwijnen in de werfzone Geelsebaan aan beide zijden van de weg. Ze worden vervangen door een nieuw opgebouwd fietspad met een toplaag in asfalt, over een afstand van ongeveer 700m.  

Deze vernieuwingen zorgen voor een verhoogde verkeersveiligheid en meer rijcomfort voor de fietsers. 

De eerste fase, aan de westzijde van de weg (rijrichting Tessenderlo), van de werken starten in de week van 8 november 2021 en zullen ongeveer 4 weken duren. Er wordt overdag gewerkt. 

Het fietspad aan de oostzijde (rijrichting Vorst-Meerlaar) volgt dan op gelijkaardige wijze tijdens de tweede fase, uitgevoerd vanaf het jaarbegin 2022.

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De huidige planning kan nog wijzigen. Updates op www.wegenenverkeer.be/tessenderlo. 

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering, omleiding richting Tessenderlo, fietsers voorbij de werfzone
Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker. Deze maatregelen gelden op dezelfde manier tijdens beide fases:

Fietsers kunnen de werfzone in twee richtingen blijven passeren, door gebruik maken van het fietspad aan de zijde van de weg waar niet wordt gewerkt.

Gemotoriseerd verkeer: er geldt tijdens de werken éénrichtingsverkeer richting Vorst-Meerlaar. Komende vanuit Vorst-Meerlaar is de weg afgesloten ter hoogte van de werfzone. Verkeer richting Tessenderlo volgt een omleiding via de Meerlaarstraat - Vorsterweg (N141) en de Neerstraat (N725).