Overslaan en naar de inhoud gaan

Montenakenweg kant Sint-Truiden-centrum afgesloten voor werken

Montenakenweg kant Sint-Truiden-centrum afgesloten voor werken

Maandag 8 mei start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de effectieve vernieuwing van het kruispunt van de Haspengouwlaan (N3) met de Montenakenweg. Er komen nieuwe verkeerslichten en veilige dubbelrichtingsfietsoversteken. Aan de zuidkant van de Haspengouwlaan (rijrichting Brustem) komt het definitief dubbelrichtingsfietspad tot aan het kruispunt met de N80. De werken starten aan de kant van het centrum. Daardoor is die kant van het kruispunt afgesloten tot het zomers bouwverlof. 

Nu de nutsmaatschappijen klaar zijn aan de noordzijde van het kruispunt, starten daar op maandag 8 mei de infrastructuurwerken. De nutswerken schuiven nu op naar de zuidzijde van het kruispunt. De vernieuwing van het hele kruispunt duurt zo’n 5 maanden, tot het najaar van 2023. 

Sint-Truiden beter bereikbaar met de fiets

De vernieuwing van het kruispunt is een onderdeel van een grootschalig fietsproject om Sint-Truiden beter bereikbaar te maken, zeker voor fietsers. Het dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Haspengouwlaan maakt straks onderdeel uit van Fietssnelweg F21 die op termijn Tienen met Hasselt moet verbinden via Sint-Truiden.

Een veilige kruising met de Montenakenweg en het stadscentrum is noodzakelijk. Daarom komen er twee veilige fietsoversteken in dubbele richtingen op het kruispunt. Daardoor kunnen fietsers conflictvrij oversteken in een aparte groenfase.

Montenakenweg kant centrum afgesloten, omleiding van en naar stadscentrum

Tot het zomers bouwverlof is de Montenakenweg aan de kant van het centrum afgesloten voor alle verkeer. Het stadscentrum blijft bereikbaar. Voetgangers steken de Haspengouwlaan over aan de Halmaalweg en kunnen via het nieuwe fietspad richting de Montenakenweg. Fietsers krijgen een tijdelijke oversteekplaats ter hoogte van de kleine Naamsesteenweg/aansluiting met de N80. Zo blijven zij buiten de werfzone. Gemotoriseerd verkeer rijdt via de N80, de Luikersteenweg (N3e) en de Naamsevest naar het centrum. 

Verkeer op de Haspengouwlaan blijft mogelijk 

Op de Haspengouwlaan blijft één versmalde rijstrook per rijrichting beschikbaar en geldt een snelheidsbeperking tot het einde van de werken. De Montenakenweg kant opvangcentrum wordt een rechtsin/rechtsuit-straat. Het is dus niet meer mogelijk om vanaf het opvangcentrum richting rotonde Stayen te rijden. 

Wegenwerken zijn afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen.