Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer comfortabele fietspaden langs de Steenweg in Rekem

Meer comfortabele fietspaden langs de Steenweg in Rekem

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters investeert fors in het vernieuwen van fietsinfrastructuur langs gewestwegen om de veiligheid en het fietscomfort te verbeteren. In Rekem vernieuwt en verbreedt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vanaf maandag 2 oktober zo de fietspaden aan beide kanten van de Steenweg (N78) vanaf de rotonde (Groenstraat x Daalbroekstraat) tot aan de grens met Maasmechelen. Het gaat om een stuk van 1 km, aansluitend op de zone die vorig jaar vernieuwd werd. De werken duren zo’n 3 maanden. 

In beide richtingen komen er op de Steenweg tussen de rotonde in Rekem en de grens met Maasmechelen vrijliggende fietspaden van 2 meter breed. De Steenweg wordt helemaal vernieuwd tussen de rotonde en huisnummer 299. Er komen ook nieuwe parkeerplaatsen waardoor plaatselijk één rijstrook in elke richting verdwijnt. Het fietspad loopt er achter de nieuwe bushavens.
    
De werken starten op 2 oktober 2023 en zullen zo’n 3 maanden duren. Eerst werkt de aannemer in de rijrichting van Lanaken. Vervolgens vernieuwt hij de Steenweg in de rijrichting van Maasmechelen. Elke fase duurt ongeveer 1,5 maand. 

De huidige fietsverbindingen op dat stuk van de N78 in Rekem voldoen niet aan de huidige normen en zijn gevaarlijk voor fietsers. Daar komt nu gelukkig verandering in. Bovendien wordt ook rekening gehouden met de aanwezige handelszaken langs de gewestweg. Waar mogelijk worden er binnen dit project parkeerplaatsen voor de aanwezige horeca aangelegd.

Tijdens de werken volgen fietsers in beide richtingen een omleiding via Kerkstraat, Heirstraat, Daalbroekstraat. Gemotoriseerd verkeer rijdt tijdens fase 1 in beide richtingen over de twee rijstroken richting Maasmechelen aan beperkte snelheid. Tijdens de 2de fase geldt éénrichtingsverkeer richting Maasmechelen. In de richting van Lanaken volgt gemotoriseerd verkeer een omleiding via Zutendaal.