Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer comfort en verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers op Alsembergsesteenweg in Dworp, Beersel

Meer comfort en verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers op Alsembergsesteenweg in Dworp, Beersel

Vanaf 31 mei tot en met eind augustus verbetert Wegen en Verkeer de verkeersveiligheid op twee locaties langs de Alsembergsesteenweg in Dworp (Beersel). “Aan de gemeentelijke basisschool wordt meer ruimte vrijgemaakt voor voetgangers en wordt de verkeerssituatie wat overzichtelijker. Aan het kruispunt van de Lotsesteenweg, een kleine vijfhonderd meter verderop, komen er beveiligde fietsoversteekplaatsen en krijgen fietsers en voetgangers apart groen licht”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Op de Alsembergsesteenweg worden de twee haltes "Dworp Sportschuur" aan het oude gemeentehuis vernieuwd en stopt de bus na de werken op de rijweg.”

De werken verlopen in een aantal fasen waarbij de grootste hinder pas na het bouwverlof zal zijn, wanneer de Alsembergsesteenweg een maand afgesloten wordt en er omleidingen gelden voor alle verkeer.

Meer informatie: www.wegenenverkeer.be/beersel

Brouwerijstraat eenrichting, nieuwe verkeerslichten aan basisschool Voor de gemeentelijke basisschool van Dworp worden de huidige parkeerplaatsen geschrapt en wordt het voetpad voor de school verbreed. Tegelijk plaatst Wegen en Verkeer ook nieuwe verkeerslichten met een drukknop voor de voetgangers. In het wegdek worden bijkomende detectielussen aangebracht, waarbij de actuele verkeersdrukte gemonitord wordt. Dankzij deze lussen krijgt het autoverkeer langer groen licht als de wachtrijen op de Alsembergsesteenweg te lang worden. In de toekomst wordt de Brouwerijstraat een eenrichtingsstraat en zal je ze alleen nog kunnen inrijden van op de Alsembergsesteenweg. De verkeerssituatie aan de school wordt zo overzichtelijker en veiliger. 

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Het is belangrijk dat ook voor functionele verplaatsingen steeds meer mensen voor de fiets kiezen, dit moet op een veilige en comfortabele manier gebeuren. Met de relancemiddelen voorzien we een extra boost voor fietsinfrastructuur en meer verkeersveiligheid in Vlaanderen, ook hier in Dworp voor maar liefst 400.000 euro.”

Kruispunt Lotsesteenweg: veiliger voor fietsers en voetgangers 

"Het kruispunt van de Alsembergsesteenweg met de Lotsesteenweg krijgt beveiligde fietsoversteekplaatsen", zegt minister Peeters. Het fietspad langs de Alsembergsesteenweg wordt aangepast ter hoogte van het kruispunt en zal een beetje verder van de Alsembergsesteenweg afbuigen dan in de huidige toestand. Het kruispunt wordt daardoor iets groter, waardoor het links afslaand autoverkeer naar de Lotsesteenweg niet langer de bestuurders op de Alsembergsesteenweg verhindert om rechtdoor te rijden. Beide opstelvakken op de Lotsesteenweg voor links en rechts afslaand verkeer naar de Alsembergsesteenweg worden verlengd. 

De verkeerslichteninstallatie op het kruispunt wordt in een beweging mee vernieuwd. Fietsers en voetgangers krijgen voor meer veiligheid apart groen licht. Ook hier wordt meer detectie voorzien, zodat de verkeerslichten voorrang kunnen geven aan een bepaalde tak. De ochtend- en avondspits zal aan dit drukke kruispunt dan ook vlotter verlopen. 

 

Grootste hinder tijdens maand augustus: omleiding voor alle weggebruikers
Vanaf eind mei tot en met eind augustus 2021 werkt de aannemer in een aantal fasen op de steenweg. Bij de start van de aanpassingswerken aan de Brouwerijstraat wordt er met tijdelijke verkeerslichten gewerkt (fase 1a). Nadien verhuist de werfzone naar het kruispunt met de Lotstesteenweg en de Kerkstraat (fase 1b). Beide zijstraten worden daarbij afgesloten en geldt er een omleiding via de Gravenhoflaan tot na het bouwverlof.

Tijdens de onderhoudswerken op de Alsembergsesteenweg met de aanpassing aan de bushaltes en de schoolomgeving vanaf de Kerkstraat tot aan Beling ondervinden alle weggebruikers de grootste hinder. Dan wordt een deel van de Alsembergsesteenweg tijdens de volledige maand augustus afgesloten. Er gelden dan omleidingen voor fietsers, lokaal en doorgaand autoverkeer en zwaar vervoer (fase 2 en 3).

Bekijk de actuele hinder voor het bouwverlof 
 

Gelijktijdige werken Aquafin in centrum Dworp
Van aan Beling tot aan het kerkplein plant Aquafin tijdens de zomer van 2021 om gelijktijdig met de wegenwerken over heel het traject gescheiden riolering aan te leggen. Zo wordt het  afvalwater en regenwater in de toekomst apart afgevoerd, wat beter is voor het milieu. De ingrepen van Wegen en Verkeer en Aquafin worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd, zodat de omgeving en de weggebruikers geen twee keer hinder moeten ondervinden.