Overslaan en naar de inhoud gaan

Liftmotor linkeroever verlaat dinsdag tijdelijk de Sint-Annatunnel

Liftmotor linkeroever verlaat dinsdag tijdelijk de Sint-Annatunnel

In januari startte het Agentschap Wegen en Verkeer met de totaalrenovatie van de liften van de Sint-Annatunnel in Antwerpen. Morgen, dinsdag 22 maart, staat er een unieke operatie op de planning: voor het eerst in meer dan 30 jaar zal de oorspronkelijke liftmotor het dienstgebouw aan het Frederik van Eedenplein op de linkeroever verlaten. De motor verhuist tijdelijk naar een werkatelier van de aannemer voor nazicht en controle.

Revisie liftmotor

Dinsdagochtend rond 8u gaan de poorten aan de voorgevel van het dienstgebouw open en takelt de aannemer het anker, de rem en de behuizing van de liftmotor met een kraanwagen naar buiten. De onderdelen worden vervolgens naar een atelier nabij de Franse grens gebracht, waar ze volledig worden gereviseerd.
 
Alle onderdelen worden industrieel gereinigd, grondig ontvet en elektrisch nagemeten. De wikkelingen van de motor krijgen een nieuwe laklaag en de collector wordt opnieuw afgesteld. Ook de rem wordt grondig onder handen genomen. Gespecialiseerde firma’s en techniekers kijken elk onderdeel, van de remsturing, het remmechanisme (veer, contrapendule, fijnstelling) tot de elektromagnetische actuatoren, na en herstellen ze.
 
De renovatie gebeurt volledig met respect voor het industrieel erfgoedkarakter van de motor. Na de revisie zal de motor zijn allures van 1932 evenaren en is hij vanuit elektrisch oogpunt klaar om opnieuw voor meerdere jaren dienst te doen.

Takelwerken in de ochtend zonder hinder

Het takelen van de liftmotor zal niet veel tijd in beslag nemen. De aannemer start dinsdagochtend  rond 8u met de takelwerken en is vermoedelijk rond 8u30 klaar. Op het einde van deze maand zal de omgekeerde beweging plaatsvinden en worden de gerenoveerde onderdelen terug in het dienstgebouw getakeld.
Er is geen hinder voor de tunnelgebruiker tijdens het takelen van de motoronderdelen.

Vijf maanden werken per lift

De totaalrenovatie van de liften van de Sint-Annatunnel duurt ongeveer een jaar. De werken nemen per liftinstallatie ongeveer vijf maanden in beslag. Na afronding van de werken wordt telkens een intensieve testperiode van één maand voorzien. In januari is de aannemer gestart aan de lift op de linkeroever. In de zomer zou die lift klaar moeten zijn en wordt de focus van de werken verlegd naar de lift op rechteroever.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters investeert bijna vijf miljoen euro in de renovatie van de liften van de Sint-Annatunnel.