Overslaan en naar de inhoud gaan

Lift rechteroever Sint-Annatunnel vroeger dan verwacht opnieuw in dienst

Lift rechteroever Sint-Annatunnel vroeger dan verwacht opnieuw in dienst

De lift op rechteroever van de Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) is vandaag omstreeks 13.30 uur weer in gebruik genomen. Dat is iets vroeger dan verwacht: de streefdatum was maandag 26 juni. De lift was buiten dienst sinds donderdag 15 juni vanwege een technische storing. AWV, de aannemer en verschillende technische specialisten zochten sindsdien naar de oorzaak en een oplossing. Die hebben ze nu gevonden en de deuren van de liften zijn dus opnieuw open voor alle tunnelgebruikers.

De liften van de Sint-Annatunnel behoren tot het industrieel erfgoed, worden gekenmerkt door een unieke combinatie van oude motoren met een moderne elektrische sturing en worden frequent gebruikt. Daarom monitort het agentschap de liften continu en leert ze ervan bij om de systemen te optimaliseren, in samenwerking met de aannemer.

Donderdag 15 juni omstreeks 12.30 uur stelde AWV een technische storing vast aan de lift van de Sint-Annatunnel op rechteroever. Die vertoonde gedrag dat afweek van het normale bewegingspatroon. Om mogelijke schade aan de liftmechanismen te voorkomen, werd de lift uit voorzorg stilgelegd. Sindsdien zocht AWV samen met de aannemer en technische experts naar de oorzaak van de storing. Die hebben ze nu gevonden. Zoals men vermoedde, had de combinatie van zomerse temperaturen en de warmte opgewekt door de motor een invloed op de wisselwerking tussen de nieuwe elektrische aansturing van de liftmotor en de oude motor zelf. Die maakt deel uit van het industrieel erfgoed. De technici controleerden de voorbije week verschillende onderdelen van de motor en de elektrische installatie en stuurden bij waar nodig. De lift ging omstreeks 13.30 uur terug open voor alle tunnelgebruikers na verschillende testritten. De aannemer bleef ook nog enkele uren ter plaatse om de lift te monitoren.

Festival ‘Live is Live’: liften buiten dienst om doorstroming te garanderen

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni vindt op Linkeroever het festival ‘Live is Live’ plaats. Zoals altijd bij grote evenementen neemt AWV de liften van de Sint-Annatunnel op beide oevers buiten dienst om een vlotte doorstroming in de tunnel te garanderen. Op beide oevers is de Sint-Annatunnel dan enkel toegankelijk via de roltrappen, telkens van 16.30 tot 02.00 uur. Het agentschap raadt festivalgangers die zich met de fiets verplaatsen aan om een alternatieve route te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld via de Kennedyfietstunnel.