Overslaan en naar de inhoud gaan

Lift rechteroever Sint-Annatunnel minstens tot en met zondag 25 juni buiten dienst

Lift rechteroever Sint-Annatunnel minstens tot en met zondag 25 juni buiten dienst

Op donderdag 15 juni werd een technische storing vastgesteld aan de lift van de Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) op rechteroever. Tunnelbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) besliste daarop de lift uit voorzorg stil te leggen. Sindsdien zoekt het agentschap samen met de aannemer en verschillende technische experts volop naar de oorzaak van de storing en een oplossing voor het probleem. AWV verwacht dat de lift op rechteroever nog minstens tot en met zondag 25 juni buiten gebruik zal zijn.

Donderdag 15 juni omstreeks 12.30 uur stelde AWV een technische storing vast aan de lift van de Sint-Annatunnel op rechteroever. Die vertoonde gedrag dat afweek van het normale bewegingspatroon. Om mogelijke schade aan de liftmechanismen te voorkomen, werd de lift uit voorzorg stilgelegd. De veiligheid van de gebruikers kwam op geen enkel moment in het gedrang. Sinds donderdag zoekt AWV samen met de aannemer en technische experts naar de oorzaak van de storing. Tot dusver kon de precieze oorzaak nog niet worden achterhaald.

De liften behoren tot het industrieel erfgoed, worden gekenmerkt door een unieke combinatie van oude motoren met een moderne elektrische sturing en worden frequent gebruikt, gemiddeld zo’n 530 ritten per dag. Dat maakt dat het agentschap de liften continu monitort en ervan bijleert om de systemen te optimaliseren, in samenwerking met de aannemer. AWV zoekt sinds donderdag samen met hem naar de oorzaak van de technische storing. Verschillende experts uit het buitenland zijn daar ook bij betrokken, waaronder de ontwerper en leverancier van de nieuwe, elektrische aansturing. Ze voerden de afgelopen dagen al verschillende testen en metingen uit op de liftmotor. De firma die de revisie van de liftmotoren uitvoerde, zal de motor nu ook ter plaatse gedeeltelijk demonteren om de oorzaak te achterhalen. 
Vermoedelijk speelt de combinatie van warme buitentemperaturen en de warmte die wordt opgewekt door de motor een rol. Die warmte heeft mogelijk een invloed op de wisselwerking tussen de verschillende oude en nieuwe componenten. 

Updates in app Fietsverbindingen Schelde

AWV stelt alles in het werk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en de lift opnieuw in gebruik te kunnen nemen. Het agentschap verwacht niet om dat voor maandag 26 juni te kunnen doen. Helaas kan er geen exacte prognose gegeven worden. Zodra er meer nieuws is, zal het agentschap hierover communiceren via de app ‘Fietsverbindingen Schelde’. Via deze app kunnen tunnelgebruikers steeds de huidige status van alle tunnelvoorzieningen en de alternatieven raadplegen.

Festival ‘Live is Live’: alternatieve mogelijkheden om de Schelde te kruisen

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni vindt op Linkeroever het festival ‘Live is Live’ plaats. AWV raadt festivalgangers die zich met de fiets verplaatsen aan om een alternatieve route te kiezen. Dat kan via de Kennedyfietstunnel. De Sint-Annatunnel blijft ook toegankelijk via de roltrappen, zowel op linker- als op rechteroever. Zoals gewoonlijk, bij grotere evenementen, neemt AWV de liften van de Sint-Annatunnel buiten dienst om een vlotte doorstroming te garanderen. De lift op Linkeroever zal niet in werking zijn op zaterdag en zondag, telkens van 16.30 tot 02.00 uur.