Overslaan en naar de inhoud gaan

Lichtengeregeld kruispunt met fietsoversteekplaatsen op Nijverheidslaan (N77b) x Industrieweg in Lanaken

Lichtengeregeld kruispunt met fietsoversteekplaatsen op Nijverheidslaan (N77b) x Industrieweg in Lanaken

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt vanaf dinsdag 2 mei 2023 aan de herinrichting van het kruispunt Nijverheidslaan en Industrieweg in Lanaken. Er komen slimme verkeerslichten en dubbele fietsoversteken met -suggestiestroken om de verkeersdoorstroming vlotter en veiliger te laten verlopen. De werken duren een 3-tal weken en gaan, door de afsluiting van het kruispunt, gepaard met omleidingen voor alle weggebruikers.

Verkeersveiligheid staat hoog bovenaan de prioriteitenlijst. Met MIA wil de overheid versneld gevaarlijke locaties op gewestwegen wegwerken en het gebruik van de fiets stimuleren. Het gaat om gekende verkeersonveilige punten die al langer op de agenda staan, zoals fietspaden verbreden, rijwegen vernieuwen, oversteekpunten beveiligen of kruispunten herinrichten.

Om de MIA-aanpak te testen lopen er proefprojecten in Limburg en West-Vlaanderen. In Limburg gaat het over meer dan 50 projecten. Meer info op www.vlaanderen.be/mia

Veiliger kruispunt in industriezone Smeermaas

AWV werkt aan het kruispunt van de Nijverheidslaan met de Industrieweg in Lanaken, tussen Smeermaas Industrieterrein en Industriezone Aan de Sluis. Er worden slimme verkeerslichten geïnstalleerd en twee dubbelrichtingsfietsoversteekplaatsen met plaatselijk aangepaste fietspaden voor tweerichtingsverkeer. In het verlengde van de fietspaden worden korte fietssuggestiestroken aangebracht. Dat maakt de oversteek naar de recent vernieuwde fietsbrug een stuk veiliger.

Op het kruispunt wordt verder een nieuwe asfaltlaag aangebracht die het rijcomfort voor auto- en vrachtverkeer verhoogt. De middenberm die het beurtelings verkeer op de Industrieweg afdwingt, wordt ook aangepast.

De herinrichting van dit kruispunt zal de veiligheid van fietsverkeer in deze ruime woon-, school- en industriezone verhogen en de verkeersafwikkeling bevorderen.

De werken starten dinsdag 2 mei 2023 en duren een 3-tal weken. Minderhinder-maatregelen: kruispunt Industrieweg x Nijverheidslaan en fietsbrug afgesloten, omleidingen

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker. 

Het kruispunt van de Nijverheidslaan met de Industrieweg wordt vanaf dinsdag 2 mei drie weken volledig afgesloten voor alle weggebruikers. Alle bedrijven in en rond de werfzone blijven toegankelijk.

De fietsbrug over het kanaal aan de Industrieweg wordt vanaf donderdag 11 mei afgesloten. Fietsers volgen dan een omleiding via Europark, Nijverheidslaan, Maastrichterweg en Europalaan. Zij kunnen het kanaal oversteken via de brug aan de Maastrichterweg (N77). 

Gemotoriseerd verkeer volgt een omleiding via Europark, Nijverheidslaan en Maastrichterweg. Vanaf de kruispunten Industrieweg x Europark, Industrieweg x Nijverheidslaan en Industrieweg x parallelweg Bernerstraat wordt de rijweg afgesloten. Rond de werfzone geldt een snelheidsbeperking van 50 km per uur.

Voor en na de herinrichting van het kruispunt worden er nog nutswerken met lokale en beperkte hinder door De Watergroep en Fluvius uitgevoerd.

Weersgevoelig

Opgelet: asfalt- en wegenwerken zijn afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De planning kan steeds wijzigen.