Leuvensesteenweg: vijf verlichte fietsoversteken in gebruik
Als cruciale schakel tussen Leuven en Mechelen pakt de Vlaamse overheid gevaarlijke oversteekpunten op de Leuvensesteenweg aan. Inmiddels zijn er al vier verlichte fietsoversteekplaatsen met middeneilanden afgewerkt, en met de recent voltooide oversteek aan de Beringstraat is nu ook een vijfde knelpunt veiliger gemaakt. Deze oversteekplaatsen maken het mogelijk voor fietsers en voetgangers om in twee stappen de weg over te steken en zijn uitgerust met accentverlichting, zodat ze beter zichtbaar zijn voor aankomend verkeer. Dit verhoogt niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook het comfort, onder meer voor wie via het jaagpad langs het kanaal Leuven‑Dijle de Leuvensesteenweg kruist.
Minister van Openbare Werken en Mobiliteit Annick De Ridder: "De Leuvensesteenweg is een belangrijke verbinding tussen Leuven en Mechelen. Met nieuwe, verlichte fietsoversteekplaatsen maken we moeilijk oversteekbare kruispunten veiliger. De verlichte oversteken met middeneiland zorgen voor betere zichtbaarheid en meer comfort voor fietsers en voetgangers. Met de werkzaamheden aan de Beringstraat is een vijfde knelpunt aangepakt."
De nieuwe fietsoversteekplaats in dubbele richting is uitgerust met een middeneiland, accentverlichting en duidelijke markeringen. Ter hoogte van het kruispunt met de Beringstraat zijn de fietspaden verder van de rijweg heraangelegd. Beide bushaltes zijn nu conform de normen van De Lijn. Met verhoogde busperrons en blindegeleidetegels aan bushaltes ‘Beringstraat’ neemt iedereen makkelijker de bus.
Beeld VOOR en NA de werken aan de Beringstraat
Vijf extra verlichte fietsoversteken met middeneiland voltooid
De nieuwe oversteek aan de Beringstraat is uitgerust met een middeneiland, accentverlichting en duidelijke markeringen. Fietspaden werden ter plaatse heraangelegd en de bushaltes voldoen nu aan de normen van De Lijn met verhoogde perrons en blindegeleidetegels. Zo is het vijfde knelpunt aangepakt. Eerder realiseerde de Vlaamse overheid al verlichte oversteekplaatsen met middeneilanden langs:
de Guido Gezellestraat bij Omnipack (inclusief opgefriste halte Hever Schoolweg),
de Vosweg bij de Weesbeek (met leuningen),
de Leuvensesteenweg ter hoogte van de Kwaenijkstraat en de Zwartedreefbeek,
en bij de Laarstraat (met vernieuwde bushaltes).
Tegelijk werden bij vrijwel alle locaties de nutsleidingen gesaneerd. Wegen en Verkeer bracht extra markeringen aan op de Trianondreef en voerde er een snelheidsbeperking van 30 km/u in om de oversteek van fietssnelweg F8 Leuven–Mechelen veiliger te maken.
Noot voor de redactie: beelden VOOR zijn vanuit Google streetview- (vermeld copyright Google) en (drone)beelden NA de werken kunnen indien nodig in hogere resolutie opgevraagd worden (vermeld dan aub copyright AWV 2025).
Veiliger oversteken
Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan veilige oversteekplaatsen op maat van de locatie. In een praktische gids met ontwerprichtlijnen komen nu alle manieren van veilig oversteken in beeld. Onveilige oversteekplaatsen worden in kaart gebracht en waar nodig aangepast. Zo werden de afgelopen legislatuur maar liefst 275 oversteekplaatsen uitgerust met punctuele verlichting.