Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispuntvernieuwing Steenweg met Waardestraat in Diepenbeek start maandag 31 januari

Kruispuntvernieuwing Steenweg met Waardestraat in Diepenbeek start maandag 31 januari

Maandag 31 januari start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de herinrichting van het kruispunt van de Steenweg (N2) met de Waardestraat in Diepenbeek. Tot aan de zomer neemt de verkeershinder toe: verkeer tussen Hasselt en Diepenbeek moet ter hoogte van de werf over één rijstrook via tijdelijke verkeerslichten. Fietsers volgen een omleiding. 

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: “De werken aan de fly-over Waardestraat vragen om een herinrichting van het kruispunt met de N2 Steenweg. Concreet zal de Steenweg afbuigen en aansluiten op de brugconstructie van Infrabel. Dat wordt meteen ook de hoofdbeweging. Later dit jaar wordt ook nog het kruispunt van de Grendelbaan met de Verbindingslaan aangepast. Op die manier ontstaat er oost-west een omleidingsweg voor doorgaand verkeer waardoor de leefbaarheid in Diepenbeek-centrum aanzienlijk verbetert.” 

Sinds oktober vorig jaar werken de nutsmaatschappijen aan de distributienetten. Vanaf maandag 31 januari is nu ook AWV aan zet, met de effectieve riolerings- en wegenwerken op het kruispunt. Dat gebeurt in twee fases: tot eind maart wordt gewerkt aan de noordzijde of de rijstrook richting Hasselt. Tegen dan moet ook de fly-over of de spoorwegbrug van Infrabel klaar zijn zodat de Steenweg daarop kan aansluiten. Daarna volgt de andere zijde, tot vermoedelijk aan de zomer bij een vlot verloop van de werkzaamheden. 

De herinrichting van het kruispunt kadert in het grotere mobiliteitsverhaal voor Diepenbeek, waarbij o.a. Infrabel en De Lijn de gelijkvloerse overwegen afschaffen en een omleidingsweg rond Diepenbeek-centrum aanleggen. AWV zal daarom in de loop van dit jaar ook het kruispunt van de Grendelbaan (N2) met de N76 Verbindingslaan aanpakken. 

Minderhinder-maatregelen: beurtelings verkeer met lichten, fietsomleiding, tijdelijke inrit AldiTijdens de nutswerken de voorbije periode bleef de hinder relatief beperkt. Dat verandert vanaf maandag 31 januari, wanneer de verkeerssituatie voor alle weggebruikers wijzigt en ook de hinder toeneemt: 

Gemotoriseerd verkeer op de Steenweg tussen Hasselt en Diepenbeek blijft mogelijk, maar rijdt langs de werfzone over één rijstrook, via tijdelijke werflichten. De verkeerslichten staan op de Steenweg aan de twee uiteinden van de werf. Hou er rekening met extra vertragingen.

 

De Peperstraat en de Russelbeekstraat zijn afgesloten ter hoogte van de Steenweg. Beide straten blijven bereikbaar via het kruispunt aan de Nierstraat.

 

In de 2de helft van februari verhuist de ingang van de Aldi naar de Peperstraat, waar klanten via een tijdelijke toegangsweg over het weiland de parking bereiken. 

 

Voor fietsers geldt in beide richtingen een omleiding rond het kruispunt, via de Jeugdstraat, Keizerstraat, Kastanjelaan, Kruisveldstraat en Russelbeekstraat.  

WeersgevoeligOpgelet: wegenwerken zijn steeds erg afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De huidige planning kan nog wijzigen. Meer info via www.wegenenverkeer.be/diepenbeek