Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispunten N41 in Hamme worden veiliger

Kruispunten N41 in Hamme worden veiliger

N41 - HAMME

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal na overleg met de gemeente Hamme het kruispunt van de N41 met Hooirt veiliger maken. Er komt een maximaal conflictvrije lichtenregeling en de fietspaden rond het kruispunt worden dubbelrichting gemaakt zodat fietsers vlotter kunnen oversteken. De aanpassing aan de verkeerslichten wordt voorzien in de tweede helft van oktober, de werken aan de fietspaden vinden in november plaats. De aanpassing past binnen het Actieplan Verkeerslichten waarbij AWV jaarlijks zo’n 125 kruispunten maximaal conflictvrij maakt. In Hamme is het kruispunt N41 x Broekstraat/Hooirt het eerste van 5 kruispunten op de N41 dat wordt aangepakt. De overige kruispunten worden in de loop van 2025 veiliger gemaakt.

Kruispunt N41 x Broekstraat/Hooirt 

Het kruispunt N41 x Broekstraat/Hooirt is al langer een doorn in het oog van de Hamse fietser. Omdat het fietspad op sommige delen een enkelrichtingsfietspad is, zijn de oversteekmogelijkheden voor fietsers beperkt. Bovendien krijgen fietsers en gemotoriseerd verkeer tegelijk groen, wat zorgt voor gevaarlijke conflictsituaties. Op vraag van het gemeentebestuur wordt het kruispunt prioritair aangepakt en zal het veiliger en vlotter worden voor fietsers. De schepen van mobiliteit en openbare werken: “Van bij de opening van het fietspad langsheen de N41 was voor mij duidelijk dat de lichtenregeling een vlotte doorgang voor de fietsers belemmerde. Ik ben dan ook heel verheugd dat dit gaat verholpen worden de komende maanden.” 

Vierkant groen en dubbelrichtingsfietspad 

Om het voor fietsers makkelijker te maken het kruispunt over te steken, zal het fietspad langs de N41 tussen beide oversteekplaatsen dubbelrichting gemaakt worden. Daarvoor zal AWV de verharding aanpassen en het fietspad verbreden. Ook de oversteekplaatsen worden verbreed. Daarnaast zal de lichtenregeling aangepast worden zodat er geen conflict meer is tussen fietsers die rechtdoor rijden parallel met de gewestweg en links afslaand verkeer vanop de N41, of met fietsers uit de zijstraten en afslaand verkeer. Tot slot zal er een vierkant groen-fase voorzien worden die opgeroepen kan worden met drukknoppen door fietsers die de N41 willen dwarsen.

Werken starten tweede helft oktober 

De werken voor de aanpassing van de verkeerslichten starten in de tweede helft van oktober. Naast het aanpassen van de regelaar moeten bijkomende palen voor drukknoppen geplaatst worden en moeten een aantal palen verplaatst of vervangen worden. De werken voor de verbreding van het fietspad vinden in de loop van november plaats. Beide werkzaamheden zullen uitgevoerd worden met zeer beperkte hinder voor het verkeer.

Actieplan Verkeerslichten 

De aanpassing van het kruispunt N41 x Broekstraat/Hooirt past binnen het Actieplan Verkeerslichten waarbij het Agentschap Wegen en Verkeer jaarlijks 125 kruispunten in haar beheer wil aanpakken en conflictvrij regelen. Meer informatie over het actieplan op: www.wegenenverkeer.be/actieplan-verkeerslichten.

Op de N41 in Hamme zijn in totaal 5 kruispunten geselecteerd. Het gaat om de kruispunten van de N41 met de Biezestraat, Noordstraat, Veldstraat, Broekstraat / Hooirt en Neerstraat. De geplande veranderingen op een rijtje: 

  • De linksafbewegingen vanop de N41 worden bij alle 5 de kruispunten conflictvrij 

  • Er komen, behalve op het kruispunt Hooirt telkens rechtsafslagstroken bij op de N41 aan de kant van het fietspad. Zo kan de fietser langs de N41 samen groen krijgen met het autoverkeer dat op de N41 rechtdoor rijdt. 

  • Op drie kruispunten (Biezestraat, Broekstraat/Hooirt, Neerstraat) wordt een vierkantgroen-fase op aanvraag voorzien indien een fietser of voetganger de N41 wil dwarsen.

De werken aan deze kruispunten vinden plaats in de loop van 2025, na de heraanleg van de N446 in Waasmunster. Enkel kruispunt Broekstraat/Hooirt zal vervroegd uitgevoerd worden.