Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispunt Tiensesteenweg met Boutersemstraat en Helstraat 1 avond/nacht afgesloten voor asfaltering

Kruispunt Tiensesteenweg met Boutersemstraat en Helstraat 1 avond/nacht afgesloten voor asfaltering

Vanaf donderdagavond 16 september (19u30) tot vrijdagochtend 17 september (6u) wordt het volledige kruispunt van de Tiensesteenweg (N223) met de Boutersemstraat/Helstraat (N234) in Lubbeek afgesloten voor de aanleg van de laatste laag asfalt en wegmarkeringen.

In de regio is het een gekend kruispunt dat al verschillende ongevallen op de teller heeft staan. Om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te verhogen, hebben we het kruispunt dan ook uitgerust met verkeerslichten. Daarnaast zijn er ook veilige oversteekplaatsen voorzien voor fietsers en voetgangers. Een project dat volledig past binnen mijn verkeersveiligheidsplan waarin we de actieve weggebruiker centraal stellen en we gevaarlijke punten willen aanpakken”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De nieuwe verkeerslichten worden in de loop van volgende week nog in dienst gesteld. Om veiligheidsredenen wordt het kruispunt na de asfaltering dan ook nog niet geopend. De signalisatie en lokale omleidingen voor de zijstraten Helstraat en Boutersemstraat blijven gelden tot deze laatste werken zijn afgerond.

Kruispunt met extra aandacht voor fietsers en voetgangers

Aan het kruispunt gebeurden geregeld ongevallen. De Helstraat en de Boutersemstraat sluiten allebei niet loodrecht aan op de Tiensesteenweg, waardoor het voor weggebruikers moeilijk was om vanuit de zijstraten de steenweg in te draaien of over te steken. 

Vlaams minister Peeters: “Dankzij de nieuwe verkeerslichten met drukknoppen krijgen voetgangers en fietsers over het volledige kruispunt nu enkel groen wanneer het stoplicht voor automobilisten op rood staat. Er wordt rechtsaf door rood voorzien voor fietsers uit de Helstraat en de Boutersemstraat. Op die manier kunnen fietsers sneller de veilige oversteekplaatsen bereiken ter hoogte van de Tiensesteenweg.” 

Wegen en Verkeer heeft ook aanpassingen aan de inrichting gedaan, zodat de fietspaden beter op elkaar aansluiten en zodat overstekende weggebruikers beter zichtbaar zijn. 

Doorgaand verkeer een nacht omgeleid via Diestesteenweg (N2) en Tiensesteenweg (N3)

Vanaf donderdagavond 16 september (19u30) tot vrijdagochtend 17 september (6u) wordt het volledige kruispunt van de Tiensesteenweg met de Boutersemstraat en Helstraat afgesloten voor de aanleg van de laatste laag asfalt en de wegmarkeringen. Al het doorgaand verkeer tussen Tienen en Sint-Joris Winge moet gedurende één nacht een omleiding volgen via de Tiensesteenweg (N3) en de Diestsesteenweg (N2).

Kruispunt Tiensesteenweg met Boutersemstraat en Helstraat veiliger dankzij verkeerslichten en verbeterde inrichting

Dit ontwerp van het kruispunt geeft de verbeteringen weer: een geregeld kruispunt met verkeerslichten die apart groen geven voor fietsers en voetgangers en rood voor gemotoriseerd verkeer, aangepaste toeleidende fietspaden, vier zebrapaden en twee fietsoversteken. Fietsers uit de Helstraat en de Boutersemstraat mogen rechtsaf door het rode licht de Tiensesteenweg opfietsen. Meer info op de projectpagina