Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispunt Keizerpoort Gent: timing en concept nieuwe lichtenregeling aangepast

Kruispunt Keizerpoort Gent: timing en concept nieuwe lichtenregeling aangepast

R40/N9 - GENT

Het kruispunt van de Brusselsesteenweg (N9) met de stadsring (R40) aan de Keizerpoort in Gent zal veiliger gemaakt worden. De aanpassingen aan de afrit komende van de stadsring zijn in augustus uitgevoerd. Nu moet de lichtenregeling nog aangepast worden. Hiervoor is de timing intussen gewijzigd en ook de lichtenregeling zelf werd nog licht bijgestuurd. Door vertraging bij de productie zullen de nieuwe palen van de verkeerslichten pas in de loop van oktober kunnen geplaatst worden. De regeling zelf zal, na overleg met de Lijn, een aangepast vierkant groen zijn, om de doorstroming van de tram niet al te zeer te belemmeren en de wachttijden op het kruispunt te beperken.

Aangepaste timing 

Omwille van het plaatsgebrek op het kruispunt is gekozen om met verkeerslichten te werken die op maat gemaakt worden. Het gaat om zogenaamde mini-galgpalen die tussen fietspad en voetpad geplaatst worden en die over het fietspad buigen. De productie van dit maatwerk heeft vertraging opgelopen en bijgevolg is ook de plaatsing uitgesteld. De plaatsing van de palen is nu voorzien in de loop van de maand oktober.

Gedeeltelijk vierkant groen 

Om conflicten tussen actieve weggebruikers en gemotoriseerd verkeer te vermijden, zal het kruispunt uitgerust worden met een gedeeltelijke vierkant groen-regeling. 1 keer per cyclus zal een vierkantgroen-fase optreden. Daarnaast zullen fiets- en voetgangersoversteken die de stadsring kruisen ook groen krijgen wanneer de tram het kruispunt oversteekt. Door deze aanpassing is de regeling geen volledig vierkant groen, aangezien fietsers en voetgangers in deze fase niet diagonaal het kruispunt mogen oversteken omdat de tram tegelijk groen heeft. Deze fase is voorzien om de doorstroming van de tram niet te veel te belemmeren en om de wachttijden op het kruispunt niet te hoog te doen oplopen. Alle weggebruikers moeten overigens rekening houden met langere wachttijden als gevolg van de veilige regeling.