Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruispunt Afrikalaan met Vliegtuiglaan (N424) afgesloten vanaf 14 oktober

Kruispunt Afrikalaan met Vliegtuiglaan (N424) afgesloten vanaf 14 oktober

N424 / GENT

Op maandag 14 oktober start fase 2 van de werken van het Agentschap Wegen en Verkeer op het kruispunt van de Vliegtuiglaan met de Afrikalaan (N424) in Gent. Vanaf dan is de verbinding tussen de Vliegtuiglaan en de Afrikalaan onderbroken. Fietsers en gemotoriseerd verkeer volgen daarom een omleiding. Deze tweede fase duurt nog tot midden november, als alles vlot verloopt.

Aanpassingen op kruispunt Vliegtuiglaan met Afrikalaan 

Op 10 september begon een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer met aanpassingen op het kruispunt van de Vliegtuiglaan met de Afrikalaan. Zo werd er al een extra afslagstrook aangelegd op de middenberm van de Vliegtuiglaan richting Gent, tussen de Zuiddokweg en de Afrikalaan.

Fase 2 vanaf 14 oktober 

Op maandag 14 oktober schuiven de werken door naar fase 2. Dan werkt de aannemer op de Vliegtuiglaan in de richting van Zelzate. De afslagstrook vanuit de Muide richting de Afrikalaan wordt aangelegd, en op de Afrikalaan worden de fietspaden verbreed. Als alles vlot verloopt, duurt fase 2 tot midden november 2024.

Fietsomleidingen vanaf 14 oktober 

Voor fietsers van en naar Dampoort zal er hinder zijn: zij volgen een omleiding. Zo rijden fietsers vanop de R4 richting Dampoort om via de Motorstraat, Hogeweg, Visitatiestraat, Halvemaanstraat en de Antwerpsesteenweg. Tussen Meulestede en Dampoort fietsen zij via de Port Arthurlaan (N458), Pauwstraat, Muidepoort, Roerstraat en de Aziƫstraat. Fietsers naar Zelzate volgen dezelfde omleiding maar rijden verder via de parking van de Weba. Fietsers vanuit de Afrikalaan rijden ook via de parking van Weba.

Aansluiting Afrikalaan/Vliegtuiglaan afgesloten 

Ook voor het gemotoriseerd verkeer zal er hinder zijn. Zo is de verbinding tussen de Vliegtuiglaan en de Afrikalaan afgesloten voor verkeer. Verkeer tussen Zelzate en Afrikalaan volgt een omleiding via de Port Arthurlaan, New-Orleansstraat, Wiedauwkaai (N458), Neuseplein (R40), Muidelaan en Dok-Noord. De parking van de winkelzone blijft wel bereikbaar vanuit de Afrikalaan.

Timing van fase 3 volgt later 

De werken zijn opgedeeld in 3 fases om de hinder te beperken. De timing van fase 3, de laatste fase van de werken, is vandaag nog niet bekend. Het is wel de bedoeling om de werken op het kruispunt in het voorjaar van 2025 af te ronden.

Aanpassingen voor vlot verkeer op toekomstige stadsring 

De kleine Gentse stadsring wordt in de toekomst verlegd van Dok-Noord en Dok-Zuid naar de Muidelaan, Verapazbrug, Afrikalaan en Koopvaardijlaan. Het kruispunt van de Vliegtuiglaan met de Afrikalaan wordt daarom aangepast, zodat het verkeer in de toekomst vlot kan verlopen tussen de R4 en de R40.