Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennedytunnel richting Nederland afgesloten tijdens paasweekend van 15 tot 18 april en op 24 april 2022

Kennedytunnel richting Nederland afgesloten tijdens paasweekend van 15 tot 18 april en op 24 april 2022

Van vrijdagavond 15 april (21u00) tot en met maandagochtend 18 april (05u00) zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dringende onderhoudswerken uitvoeren in de Kennedytunnel op de Antwerpse Ring (R1). Gedurende dit laatste weekend van de paasvakantie wordt de tunnel afgesloten in de richting van Nederland om de dwarsgoten te vernieuwen. Richting Gent blijft de Kennedytunnel toegankelijk voor doorgaand verkeer. Het weekend nadien - op zondag 24 april - zal de tunnel in dezelfde richting afgesloten worden voor de jaarlijkse AG Antwerp 10 Miles.  

De Kennedytunnel, ook wel bekend als drukste tunnel van Vlaanderen, verwerkt op een gemiddelde werkdag zo’n 75.000 voertuigen in elke richting. Op een weekenddag zijn dat er ook nog altijd 70.000 per rijrichting. Om de veiligheid in de tunnel te waarborgen, moeten de dwarsgoten met hoogdringendheid vernieuwd worden. AWV merkte schade op aan de huidige goten die dienen voor de afwatering. Ze vangen het water op dat buiten op het wegdek valt en in de tunnel loopt. De laatste dagen van de tunnelsluiting zal er weinig werfactiviteit zichtbaar zijn. Het beton moet een 36-tal uren uitharden alvorens er terug over gereden kan worden.

Hinder en omleidingsroute (15 - 18 april)

De Kennedytunnel richting Nederland wordt afgesloten van vrijdagavond 15 april (21u00) tot de ochtend van paasmaandag 18 april (05u00). Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige verkeershinder tijdens de afsluiting en roept met klem op om dan de omgeving van de tunnel richting Nederland en het knooppunt Antwerpen-West te vermijden. Richting Gent blijft de tunnel toegankelijk voor doorgaand verkeer.

Verkeer vanuit Oost- en West-Vlaanderen kan omrijden via de E34 en de R2. De Liefkenshoektunnel wordt tolvrij gemaakt. Verkeer naar het oosten van het land rijdt best om via Brussel. Weggebruikers die tijdens het weekend geen alternatieve route kiezen, dreigen zich op de E17 vast te rijden in een lange file met hoog oplopende wachttijden. Dat de afsluiting wellicht ernstige verkeershinder met zich zal meebrengen, heeft ook te maken met het feit dat de omleiding naar de E34 en de R2 bij Antwerpen-West slechts over één rijstrook loopt.

AG Antwerp 10 miles op zondag 24 april

Het weekend na de paasvakantie maken auto’s en vrachtwagens plaats voor lopers in de Kennedytunnel. De jaarlijkse AG Antwerp 10 Miles vindt dit jaar plaats op zondag 24 april. Die dag wordt de tunnelkoker richting Nederland nogmaals afgesloten in de namiddag tussen 11u30 en 17u00.

Ook bij de tunnelafsluiting voor dit sportevenement bestaat het risico op ernstige verkeershinder als weggebruikers hun route niet aanpassen. Die zondagnamiddag geldt dezelfde omleiding. Bij de vorige editie van de 10 Miles, in oktober, kon het Verkeerscentrum vaststellen dat veel weggebruikers de voorafgaande waarschuwing ter harte hadden genomen. Daardoor bleef de file op de E17 al bij al beperkt. Het was toen aanschuiven vanaf Kruibeke. 

Meest actuele info

De meest actuele informatie over deze werken in de Kennedytunnel is steeds terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/Antwerpen. Informatie over actuele verkeershinder is terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.