Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennedytunnel richting Nederland afgesloten tijdens Hemelvaartweekend van 18 tot en met 21 mei

Kennedytunnel richting Nederland afgesloten tijdens Hemelvaartweekend van 18 tot en met 21 mei

Sinds 21 augustus 2022 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de verlichting in de Kennedytunnel (R1) in Antwerpen. De oude lampen worden vervangen door een nieuwe installatie met intelligente sturing. Daarnaast vernieuwt AWV meteen ook de brandwerende platen in de tunnelkokers. Tijdens het verlengd weekend van donderdagavond 18 tot en met zondagochtend 21 mei is de tunnelkoker richting Nederland hiervoor volledig afgesloten. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige verkeershinder en roept op om de omgeving te vermijden. Er geldt een omleiding via de R2, waar de Liefkenshoektunnel in functie van de verkeersdrukte tolvrij wordt gemaakt richting Nederland.

Een volledig nieuwe verlichtingsinstallatie moet zowel het comfort van de weggebruiker als de verkeersveiligheid ten goede komen. In februari werkte AWV de laatste details in de tunnelkoker richting Gent volledig af. Wie daar door de tunnel rijdt, merkt het verschil: het oranje natriumlicht maakt plaats voor wit licht, wat de zichtbaarheid en het veiligheidsgevoel in de tunnel vergroot. In totaal plaatst AWV zo’n 1.456 nieuwe LED-armaturen in beide tunnelkokers. Om de bekabeling van de nieuwe verlichtingsinstallatie te plaatsen, was het noodzakelijk de oude brandwerende platen te verwijderen. Daar werd gebruik van gemaakt: de platen in de koker richting Gent zijn volledig vernieuwd en inmiddels zijn ook 4.000 m² van de 7.000 m² oude platen richting Nederland vervangen door nieuwe exemplaren. AWV verwacht dat alle werken tegen midden juni afgerond zijn.

Sluiting richting Nederland tijdens verlengd weekend van 18 tot 21 mei

De Kennedytunnel richting Nederland is niet toegankelijk van donderdagavond 18 mei 21.00 uur tot zondagochtend 21 mei 08.00 uur. Een tunnelsluiting is noodzakelijk om de werken aan de verlichting veilig af te ronden. Aan de tunnelingangen hangen extra rijen lampen voor de verkeersveiligheid. Die oude lampen moeten eerst worden afgebroken, alvorens de nieuwe verlichting geplaatst kan worden. Een intensieve klus die niet in één nacht kan worden geklaard. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om verkeer in de tunnel toe te laten wanneer er onvoldoende verlichting aan de tunnelmonden beschikbaar is. 

AWV werkt tijdens het verlengde weekend omdat er dan minder verkeer verwacht wordt. Desalniettemin brengt het wel ernstige verkeershinder met zich mee. De aannemer start donderdagavond en de tunnel zal op zondagochtend weer volledig operationeel zijn voor de stroom vakantiegangers die na het weekend terugkeren van de kust.

Verwachte verkeershinder en omleiding

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige verkeershinder en raadt aan de omgeving van de Kennedytunnel richting Nederland maximaal te vermijden. Er geldt een omleiding naar het noorden via de R2 in de Antwerpse haven. Daar wordt de Liefkenshoektunnel dan tolvrij aangeboden richting Nederland zolang de Kennedytunnel afgesloten is, in functie van de verkeersdrukte. Verkeer op lange afstand van het westen naar het oosten van het land, bijvoorbeeld van Gent naar Hasselt, krijgt de raad om te rijden via Brussel. Verkeer op de Antwerpse ring richting Gent ondervindt geen hinder van de werken in de kennedytunnel.

Meer info

Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Actuele info over de werken is ook steeds terug te vinden via www.wegenenverkeer.be/antwerpen.