Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennedytunnel gedeeltelijk afgesloten tijdens weekend van 2 tot en met 5 december

Kennedytunnel gedeeltelijk afgesloten tijdens weekend van 2 tot en met 5 december

Sinds 21 augustus werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de verlichting in de Kennedytunnel (R1) in Antwerpen. De oude lampen worden vervangen door een nieuwe installatie met intelligente sturing. Daarnaast vernieuwt AWV de brandwerende platen in de tunnelkokers. De werken vonden tot nu toe steeds ‘s nachts plaats. Van vrijdagavond 2 tot en met maandagochtend 5 december zal de tunnelkoker richting Gent afgesloten zijn. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige verkeershinder en roept op om de omgeving te vermijden. Het verkeer richting Gent passeert versmald over twee rijstroken door de andere tunnelkoker. Richting Nederland geldt een omleiding via de R2 - Liefkenshoektunnel.

Een volledig nieuwe verlichtingsinstallatie moet zowel het comfort van de weggebruiker als de verkeersveiligheid ten goede komen. Wie door de tunnel rijdt, kan het verschil al merken: het oranje natriumlicht maakt plaats voor wit licht, wat de zichtbaarheid en het veiligheidsgevoel in de tunnel vergroot. Inmiddels is reeds 475 van de 695 meter aan basisverlichting vernieuwd in de koker richting Gent. In totaal plaatst AWV zo’n 1.456 nieuwe LED-armaturen. Om de bekabeling van de nieuwe verlichtingsinstallatie te plaatsen, was het noodzakelijk de oude brandwerende platen te verwijderen. Daar werd gebruik van gemaakt: inmiddels is ook reeds twee derde van de oude platen in de koker richting Gent vervangen door nieuwe exemplaren. 

Weekendsluiting begin december

Een weekendsluiting is noodzakelijk om de werken in de eerste koker veilig af te ronden. De Kennedytunnel richting Gent is daarom niet toegankelijk van vrijdagavond 2 december 21.00 uur tot maandagochtend 5 december 05.00 uur. AWV werkt dan hoofdzakelijk aan de verlichting in de tunnelkoker. Aan de tunnelingangen hangen extra rijen lampen voor de verkeersveiligheid. Die oude lampen moeten eerst worden afgebroken, alvorens de nieuwe verlichting geplaatst kan worden. Een intensieve klus die niet in één nacht kan worden geklaard. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om verkeer in de tunnel toe te laten wanneer er onvoldoende verlichting aan de tunnelmonden beschikbaar is.

Verwachte verkeershinder en omleiding

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige verkeershinder en roept met klem op om de omgeving van de tunnel richting Nederland en het knooppunt Antwerpen-West te vermijden.

Verkeer richting Gent kan doorrijden op twee versmalde rijstroken door de tunnelkoker richting Nederland. Die versmalling zal op drukke momenten voor file zorgen. Daarom krijgt verkeer dat op lange afstand van oost naar west wil, bijvoorbeeld van Hasselt naar Gent, de raad om de route via Brussel te nemen en de Antwerpse ring richting Gent te vermijden.

Aangezien de tunnelkoker richting Nederland wordt gebruikt om verkeer richting Gent doorgang te verlenen, kan men richting Nederland niet door de Kennedytunnel en geldt een omleiding vanaf knooppunt Antwerpen-West, via de E34 naar de R2, het noordelijke deel van de Antwerpse ring in de haven. Daar kan verkeer naar het noorden de Schelde kruisen via de Liefkenshoektunnel, die tijdelijk tolvrij zal zijn in die richting.

Verkeer vanuit Oost- en West-Vlaanderen rijdt om via de E34 en de R2. Weggebruikers die tijdens het weekend geen alternatieve route kiezen, dreigen zich vast te rijden in een lange file op de Antwerpse ring (R1).

Vooruitblik

Van 20 december tot en met 14 januari vinden geen werken plaats aan de verlichting in de Kennedytunnel. In januari gaat AWV verder met de nachtelijke sluitingen in de andere tunnelkoker, richting Nederland. Daarvoor is ook één weekendsluiting voorzien. Voorlopig staat die gepland van vrijdagavond 5 tot en met maandagochtend 8 mei 2023. AWV communiceert hierover te gepasten tijde.

Meer info

Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Actuele info over de werken is ook steeds terug te vinden via www.wegenenverkeer.be/antwerpen.