Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Kruisem en Wortegem-Petegem kunnen meedenken over veiligere Steenweg

Inwoners Kruisem en Wortegem-Petegem kunnen meedenken over veiligere Steenweg

KRUISEM/ WORTEGEM-PETEGEM

De Kruishoutemseweg/Anzegemsesteenweg (N494) tussen de dorpen Kruishoutem en Wortegem is verouderd. De gemeenten Kruisem en Wortegem-Petegem willen samen met het Agentschap Wegen en Verkeer werk maken van meer verkeersveiligheid op de gewestweg; voor alle weggebruikers, en in het bijzonder voor de actieve weggebruiker. Daarvoor roepen ze de hulp in van de inwoners van beide gemeenten om mee na te denken over hoe de weg er in de toekomst zal uitzien.

Grondige voorbereidingen

Vooraleer de schop in de grond gaat is er heel wat voorbereidend werk nodig. Onderzoek naar de verkeers- en parkeerdrukte op en naast de weg bijvoorbeeld. Ook de bomen zijn een belangrijk onderwerp. De bomen langs de weg worden geïnventariseerd en hun waarde voor mens en natuur wordt in kaart gebracht. Ook rioleringen en tal van andere aspecten zijn onderwerp van onderzoek.
 
“Het voorbereidende werk is opgestart. Vanuit Vlaanderen zetten we sterk in op meer verkeersveiligheid voor alle weggebruikers en in het bijzonder op veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. De ambitie voor de herinrichting ligt erg hoog, om op die manier van de N494 een toekomstgerichte gewestweg te maken. Voor dit studietraject hebben we vanuit Vlaanderen een bedrag uitgetrokken van 250.000 euro. Samen met de ideeën uit de bevraging en de bijkomende inzichten van de meedenkers moet dit tegen half maart 2024 leiden tot een startnota. Deze nota bundelt de belangrijkste voorwaarden voor de nieuwe inrichting. Hierna kan het concreet plan worden opgemaakt”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
 
Inwoners denken mee
De inwoners van Kruisem en Wortegem-Petegem kunnen mee nadenken over hoe de N494 er in de toekomst moet uitzien. Dat kan op twee manieren: door deel te nemen aan een onlinebevraging en door zich kandidaat te stellen als ‘meedenker’. De meedenkers bekijken samen met de gemeenten en het Agentschap Wegen en Verkeer hoe ze, onder meer op basis van de resultaten van de bevraging, de N494 voor iedereen beter kunnen te maken. Alle praktische informatie hierover is te vinden op www.wegenenverkeer.be/kruisem of www.wegenenverkeer.be/wortegem-petegem. Het resultaat van dat vele denkwerk zal een startnota zijn met de krijtlijnen van het ontwerp. Dit zal in het voorjaar van 2024 gepresenteerd worden aan het brede publiek.
 
Over welk stuk van de N494 gaat het precies?
Het stuk tussen de rotonde in Kruishoutem waar de N494 uitkomt op de N459 Oudenaardsesteenweg en het recent vernieuwde kruispunt met de Vrouweneikstraat in Wortegem. Samen goed voor zo’n 5,9 kilometer.