Iedereen aan tekentafel voor snelwegcomplex Drongen
Nieuwe stap
Op weg naar een oplossing voor het snelwegcomplex en de ontsluiting van de industriezone in Drongen schakelt de Vlaamse Overheid een versnelling hoger. In het najaar van 2022 was de locatie van een centraal complex al vastgelegd. Nu start het Agentschap Wegen en Verkeer met de mogelijke inrichting van het complex en de ruimte eromheen. De Vlaamse overheid wil daarom de dialoog met alle betrokkenen en belanghebbenden in het gebied een stapje hoger tillen.
Co-creatietraject voor Complex Drongen van start
De Vlaamse overheid ondersteund door studiebureau Tractebel zal samen met burgers, ondernemers, experten en overheden aan de tekentafel gaan zitten voor het complex Drongen en haar omgeving. Daarbij wordt expliciet verder gekeken dan enkel het verkeerskundige. De mobiliteitsoplossingen moeten deel zijn van een groter verhaal dat een goede oplossing biedt voor mens en omgeving. Die integrale visie op het ontwerp weerspiegelt zich ook in de geïntegreerde aanpak van het ontwerpproces waarbij alle mogelijke stakeholders nauw betrokken worden. Hiervoor is een intensief traject uitgestippeld waarbij alle geïnteresseerde belanghebbenden de komende maanden en jaren in werkgroepen met het ontwerp aan de slag gaan.
Reflectiekamer en werkateliers
De start van het participatief traject werd vorige week gegeven met de eerste samenkomst van de reflectiekamer. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van georganiseerde stakeholders in het gebied rondom het complex. Dit gaat van burgerbewegingen (Leefbaar Baarle, Leefbaar Drongen, Leie Omgeving Beschermen, ...), bedrijvenverenigingen (Drongen I, VOKA, UNIZO,...) middenveldorganisaties (Boerenbond, ABS, Fietsersbond, Transport en Logistiek Vlaanderen, …) tot Vlaamse administraties en de stad Gent. De bedoeling is de beslissing rond het ontwerp voor te bereiden, de leden te informeren over de vorderingen in het ontwerp en input te krijgen voor het ontwerp.
Op dinsdag 16 mei had ook een eerste werkatelier plaats. In de werkateliers zitten individuele burgers, (landbouw)bedrijven en zorginstellingen aan de tekentafel om het nieuwe project te vormen. Hier is het vooral de bedoeling lokale knowhow op te halen rond een beter ontwerp en tegelijk de leden te informeren.
Beide platformen vormen het laboratorium waarin het nieuwe project in open dialoog wordt vorm gegeven. Daarnaast wordt ook bij mijlpalen teruggekoppeld met het brede publiek door middel van infosessies. Via een herhaald proces van informatie verzamelen, analyseren, keuzes maken, terugkoppelen en verder bijschaven wordt het ontwerp stapsgewijs vorm gegeven.
Begin 2024 eerste plannen
In de komende maanden zal in overleg met al deze partijen een selectie gemaakt worden van de inrichtingsalternatieven die verder onderzocht worden. Na de zomer worden de verschillende alternatieven tegenover elkaar afgewogen om tot een voorkeursalternatief te komen. In januari 2024 zou dit moeten leiden tot een eerste zicht op de inrichting van het complex.