Overslaan en naar de inhoud gaan

Herstellingen aan brugvoeg viaduct Merksem (R1) richting Gent

Herstellingen aan brugvoeg viaduct Merksem (R1) richting Gent

ZWARE HINDER VERWACHT: VERKEER RICHTING GENT OVER VERSMALDE RIJSTROKEN TIJDENS TWEE WEEKENDS IN DECEMBER EN JANUARI

Tijdens de weekends van 16 tot 19 december 2022 en van 20 tot 23 januari 2023 voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) herstellingswerken uit aan een brugvoeg op het viaduct van Merksem (R1) richting Gent. De beschadigde voeg situeert zich ter hoogte van de tijdelijke herstelling die in oktober werd uitgevoerd op de andere kant van het viaduct. Telkens van vrijdagavond 21.00 uur tot en met maandagochtend 05.00 uur wordt zware verkeershinder verwacht op de ring van Antwerpen in de richting van Gent. Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om de omgeving zoveel mogelijk te vermijden. De Liefkenshoektunnel wordt indien nodig tolvrij gemaakt in de richting van Beveren/Gent.

Eén van de brugvoegen op het viaduct richting Gent vertoont schade aan de onderzijde. Om te vermijden dat de schade toeneemt, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk herstellingswerken uit te voeren. Het gaat hier over een brugvoeg van het viaduct, over het Albertkanaal, die uit meerdere profielen en onderdelen bestaat, net zoals de voeg in de richting van Nederland waar al aan gewerkt is in oktober 2022. De twee brugvoegen zijn niet met elkaar verbonden, maar moeten beide dagelijks een zware impact van het verkeer verwerken. Recente inspecties hebben uitgewezen dat de schade richting Gent minder groot is dan de schade richting Nederland. 

Een aannemer vervangt tijdens het eerste weekend van de werken enkele voegprofielen en de beschadigde onderdelen. Die werken worden met hoogdringendheid uitgevoerd om verdere schade te voorkomen. Tijdens het tweede weekend van de werken laat AWV preventief ook de onderdelen vervangen die niet beschadigd zijn.

Twee weekends over versmalde rijstroken

Tijdens het eerste weekend, van vrijdagavond 16 december 21.00 uur tot maandagochtend 19 december 05.00 uur, worden op de R1 de drie uiterst rechtse rijstroken en de pechstrook ingenomen. Dat is nodig omdat de aannemer zowel langs de onderzijde als de bovenkant van de voeg moet werken. Er is slechts één rijstrook beschikbaar voor doorgaand verkeer richting Gent. Tijdens het tweede weekend, van vrijdagavond 20 januari 21.00 uur tot maandagochtend 23 januari 05.00 uur, neemt AWV de twee uiterst rechtse rijstroken en de pechstrook in. Het verkeer richting Gent passeert dan over de twee meest linkse rijstroken. Gedurende de periode van de werken geldt langs de werfzone een snelheidsbeperking van 70 km per uur.

Zware hinder verwacht: vermijd de omgeving

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige verkeershinder die de werkzaamheden zullen veroorzaken tijdens beide weekends. Ook op weekenddagen rijdt een hoog aantal voertuigen over het viaduct van Merksem. Uit modelberekeningen blijkt dat weggebruikers rekening moeten houden met filevorming op de Antwerpse ring richting Gent, maar ook op de toekomende snelwegen uit het noorden: op de A12 vanuit Bergen-op-Zoom en vooral op de E19 vanuit Breda die nog drukker is. Tegelijk wordt de op- en afrit (1) Merksem afgesloten voor verkeer richting Gent. Weggebruikers krijgen daarom de raad om voornamelijk overdag de omgeving zoveel mogelijk te vermijden.

Vooral tijdens het weekend in december kunnen de files uit het noorden bijzonder zwaar zijn als weggebruikers toch massaal zouden kiezen voor een rit via het viaduct van Merksem. Weggebruikers dreigen zich dan vast te rijden en veel tijd te verliezen, want ter hoogte van de werf passeert het verkeer richting Gent namelijk over slechts één rijstrook in plaats van vier. 

Wie vanuit het noorden naar het centrum van Antwerpen wil, wordt aangeraden om gebruik te maken van de P+R’s in Luchtbal en Merksem of van de P+R in Sint-Job-in’t-Goor (bij de E19), met overstap op het openbaar vervoer.

In functie van de verkeersdrukte en zolang het nodig is, kan de Liefkenshoektunnel (R2) richting Gent tolvrij worden gemaakt. Wanneer de Liefkenshoektunnel tolvrij wordt gemaakt, zal dit gecommuniceerd worden in de verkeersbulletins op de radio en via de kanalen van het Verkeerscentrum. Informatie over de realtime verkeerssituatie is beschikbaar op www.verkeerscentrum.be.

Goed om te weten

De huidige planning is onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden. Zware regenval en/of temperaturen onder het vriespunt kunnen de planning nog doen wijzigen. De meest actuele info over de werken is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/antwerpen.