Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting N43 Aalbeeksesteenweg tussen Condédreef en de Panoramarotonde voor meer verkeersveiligheid

Herinrichting N43 Aalbeeksesteenweg tussen Condédreef en de Panoramarotonde voor meer verkeersveiligheid

Op maandag 16 mei start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Aalbeeksesteenweg (N43) tussen het kruispunt met de Condédreef en de Panoramarotonde in Kortrijk. Met enkele ingrepen wordt de verkeersveiligheid verbeterd, in het bijzonder voor de fietsers.  De werken worden uitgevoerd in 2 fases en duren tot eind juni.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: “Met deze ingrepen gaan we op de Aalbeeksesteenweg een gevaarlijk kruispunt wegwerken en meer ruimte creëren voor fietsers en comfortabele nieuwe bushaltes aanleggen. Daarvoor investeren we 175.000 euro (incl. BTW) uit het Vlaams relanceplan om de fiets en bus als vervoermiddel nog aantrekkelijker te maken in Kortrijk.”

Wat verandert er?

  • Overzichtelijker kruispunt: het kruispunt met de Monseigneur de Haernelaan staat gekend als een gevaarlijk kruispunt. Om de verkeersveiligheid te verhogen wordt het kruispunt overzichtelijker aangelegd en veiliger ingericht. Aan het kruispunt komt meer ruimte tussen fietsers en auto’s. De voetpaden langs de Aalbeeksesteenweg worden ook doorgetrokken over de Monseigneur de Haernelaan.
  • Bredere fietspaden: de rijweg wordt anders ingedeeld zodat de fietspaden breder kunnen worden gemaakt. De nieuwe fietspaden worden overal 1,75 meter breed in plaats van 1 meter vandaag.
  • Parkeerstrook aan één kant van de weg: Om ruimte vrij te maken voor de fietspaden, moeten er enkele parkeerstroken verdwijnen. In plaats van een parkeerstrook aan beide kanten, kan je in de toekomst maar aan één kant van de weg parkeren.Tussen de rotonde Panorama en de Monseigneur de Haernelaan komt de parkeerstrook aan de pare kant te liggen. Tussen de Monseigneur de Haernelaan en de verkeerslichten komt de parkeerstrook aan de onpare kant te liggen. 
  • Nieuwe bushaltes: de bushaltes ‘Kortrijk Aalbeeksesteenweg’ worden allebei vernieuwd. De haltes komen ook allebei aan het kruispunt met de Monseigneur de Haernelaan te liggen. Zo kan er niet geparkeerd worden aan het kruispunt, wat de zichtbaarheid en veiligheid verbetert.
  • De stad Kortrijk heeft beslist om de westelijke tak van de Monseigneur de Haernelaan enkelrichting te maken. Alle verkeer wordt nog toegelaten in de richting van de Minister van de Peerenboomlaan. Richting de Aalbeeksesteenweg worden enkel lichte tweewielers toegelaten.

 
Werken in 2 fases

  • Fase 1 : Uitbraak bestaande bushaltes, aanleg van de nieuwe bushaltes, herinrichting kruispunt Monseigneur de Haernelaan, aanleg verhoogd fietspad. Deze fase zal 5 weken duren. Tijdens deze fase van de werken is er plaatselijk verkeer op de N43 Aalbeeksesteenweg mogelijk.
  • Fase 2 : Heraanleg van de asfaltverharding van de rijweg en het aanbrengen van de markeringen. Deze fase duurt 1 week (vermoedelijk de week van 20/6 tot en met 24/6/2022).  In deze fase van de werken zal de rijweg volledig afgesloten zijn en zal er geen autoverkeer mogelijk zijn. 

Tijdens de volledige duur van de werken is er een omleiding voorzien voor het doorgaand verkeer via de Min. Vanden Peereboomlaan en de Burg. Felix de Bethunelaan.
Tijdens de werken zal de doorgang voor voetgangers en fietsers steeds op een veilige manier kunnen gebeuren.

Deze timing is afhankelijk van weers- en onvoorziene omstandigheden en kan dus nog verschuiven. 

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/kortrijk.