Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Liersesteenweg (N14) ter hoogte van kruispunt met Albertstraat/Hogevelden start 1 augustus

Herinrichting Liersesteenweg (N14) ter hoogte van kruispunt met Albertstraat/Hogevelden start 1 augustus

Vanaf dinsdag 1 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de herinrichting van de Liersesteenweg ter hoogte van het kruispunt met de Albertstraat en Hogevelden in Sint-Katelijne-Waver. In het voorjaar werden al nutswerken uitgevoerd voor het vernieuwen van kabels en leidingen. Na het bouwverlof gaan de effectieve wegenwerken van start voor een periode van ongeveer drie maanden. Tijdens die werken blijft verkeer in beide richtingen meestal mogelijk op de Liersesteenweg, maar over versmalde rijstroken. Fietsers passeren de werfzone langs de rijbaan. Om dat veilig te laten verlopen, wordt op de rijbaan tijdelijk het principe van een fietsstraat toegepast. 
 
Het kruispunt van de Liersesteenweg met de Albertstraat en Hogevelden is aan vernieuwing toe. “Om de verkeersveiligheid te verhogen, in het bijzonder die van voetgangers en fietsers, komen er veilige oversteekplaatsen met verkeerslichten aan alle zijden van het kruispunt. Momenteel is er slechts langs één kant een lichtengeregelde oversteekplaats voor voetgangers. AWV maakt de nieuwe lichtenregeling ook volledig conflictvrij en voorziet ‘vierkant groen’. Fietsers uit de verschillende richtingen krijgen dan tegelijk groen licht om over te steken”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. 
 
In de directe omgeving van het kruispunt wordt de Liersesteenweg ook mee vernieuwd. De volledige projectzone situeert zich tussen huisnummers 154 en 231. In deze zone krijgt de weg nieuwe fietspaden en worden de bushaltes heraangelegd volgens de huidige normen op het gebied van toegankelijkheid. Tot slot vergroent AWV de huidige parkeerstroken in grote mate. Parkeren langs de Liersesteenweg wordt voortaan gefaciliteerd tot enkele zones.

Fasering en verkeerssituatie

De werken starten op dinsdag 1 augustus en zullen ongeveer drie maanden duren, tot eind oktober. De aannemer werkt in twee fases. Eerst werkt hij op de Liersesteenweg langs de kant richting Mechelen. Rond midden september begint fase twee en schuiven de werken op naar de andere zijde van de Liersesteenweg, richting Duffel.
 
Gemotoriseerd verkeer op de Liersesteenweg blijft tijdens de werken meestal mogelijk in beide richtingen, maar over versmalde rijstroken. Enkel tijdens de herfstvakantie zal de weg even volledig afgesloten worden om het asfalt van het wegdek te kunnen vernieuwen. De zijstraten in de projectzone zijn tijdens de werken onderbroken langs de kant van de Liersesteenweg.
 
Langs de kant waar gewerkt wordt, is het fietspad niet beschikbaar. Fietsers zullen de werfzone kunnen passeren langs de rijbaan. Om dat veilig te organiseren, wordt tijdelijk het principe van een fietsstraat toegepast. Autoverkeer moet daarbij verplicht achter de fietser blijven en er geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u.
 
De werken hebben ook een invloed op de dienstregeling van De Lijn. De haltes in de werfzone, Albertstraat - Hoge Velden - Schouwvelden, worden tijdelijk niet bediend. Buslijnen 552 en 558 volgen tijdens de werken een omleiding via de Liersesteenweg in beide richtingen en zullen hierdoor de haltes Ekelenhoek - Elzestraat Kerk - Schouwvelden niet bedienen.

Meer informatie

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op wegenenverkeer.be/sint-katelijne-waver.
 
Wegen en Verkeer Antwerpen heeft voor dit project een omgevingsmanager aangesteld. Bewoners en ondernemers uit de omgeving kunnen met vragen over de werken steeds mailen naar bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of bellen op 0468 03 53 84 (van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur).