Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunt Raapstraat en onderhoudswerken Singel Sint-Niklaas

Herinrichting kruispunt Raapstraat en onderhoudswerken Singel Sint-Niklaas

Herinrichting kruispunt en onderhoudswerken

Het kruispunt met de Singel (R42) en de Raapstraat wordt veiliger gemaakt, vooral voor fietsers. Dit kruispunt staat momenteel nog op de dynamische lijst van gevaarlijke punten. De verkeerslichten aan het kruispunt krijgen vierkant-groen, de fietspaden worden breder en de fietsoversteken worden veiliger heraangelegd. Daarnaast krijgt het kruispunt een volledig nieuw wegdek in asfalt. Ook een deel van de Singel krijgt een onderhoudsbeurt. Deze werken lopen vanaf het complex met de Prins Boudewijnlaan (N70) tot net voorbij het kruispunt met de Raapstraat. Enkel in de richting van het station wordt het wegdek vernieuwd. De lussen van de Prins Boudewijnlaan (N70) naar de Singel (R42) en naar Europark-Zuid krijgen ook een opknapbeurt.

Drie fasen vanaf 6 augustus

De werken starten op dinsdag 6 augustus en duren tot en met vrijdag 30 augustus 2024. Om de hinder te beperken worden de werken uitgevoerd tijdens de schoolvakantie. Er wordt gewerkt in drie fasen. De eerste fase duurt van 6 augustus tot de ochtend (6u) van 22 augustus. Dan wordt gewerkt aan het kruispunt met de Raapstraat. De tweede fase duurt van 22 tot 27 augustus (6u). De derde fase duurt van 27 tot en met 30 augustus. Tijdens deze fasen worden de onderhoudswerken aan de Singel (R42) uitgevoerd.

Raapstraat volledig afgesloten

Vanaf fase één is de Raapstraat ter hoogte van het kruispunt volledig afgesloten voor alle verkeer. Op de Singel (R42) wordt in beide richtingen één rijstrook afgesloten ter hoogte van het kruispunt met de Raapstraat. Voetgangers en fietsers volgen een omleiding naargelang hun bestemming. Het gemotoriseerd verkeer rijdt om via de Singel (R42) en de Prins Boudewijnlaan (N70). Europark-Zuid (WAAS 4000 tot 4199) blijft bereikbaar. De verkeersfilters (camera’s) in de Gouden Regenlaan en de Breedstraat gaan tijdens de werken uit dienst.

Singel afgesloten richting station

Tijdens fase twee en drie blijft de Raapstraat volledig afgesloten. De Singel (R42) richting het station wordt ook volledig afgesloten voor alle verkeer, vanaf het op- en afrittencomplex met de Prins Boudewijnlaan (N70) tot voorbij het kruispunt met de Raapstraat, voor de asfalterings- en markeringswerken. Ter hoogte van het kruispunt met de Raapstraat zal één rijstrook op de Singel (R42) richting de Prins Boudewijnlaan (N70) beschikbaar zijn. Het station blijft bereikbaar via de N70, het Westelijke Tangent (N41) en de Leon Scheerderslaan/Guido Gezellelaan/Spoorweglaan (R42). De algemene omleidingen blijven hetzelfde als bij de eerste fase.

Industrieterreinen blijven bereikbaar

Van 22 augustus tot 27 augustus 6u is Europark-Zuid (WAAS 4000 tot 4199) enkel bereikbaar via de Prins Boudewijnlaan (N70) richting Lokeren en het op- en afrittencomplex met de Singel (R42). Van 27 augustus om 6u tot 30 augustus is Europark-Zuid enkel bereikbaar via de Prins Boudewijnlaan (N70) richting Beveren. Verkeer van en naar de Entrepotstraat (WAAS 4200 tot 4299) rijdt gedurende de volledige duur van de werken om via de Prins Boudewijnlaan/Heidebaan (N70) naar de rotonde Ster, Ster en de Bellestraat. Europark-Noord (WAAS 4400 tot 4499) blijft gedurende de volledige duur van de werken bereikbaar via de Prins Boudewijnlaan (N70) en de Passtraat.