Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunt Brusselsesteenweg met Zuiderlaan start op 7 april

Herinrichting kruispunt Brusselsesteenweg met Zuiderlaan start op 7 april

Vanaf maandag 7 april 2025 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer op het kruispunt van de Brusselsesteenweg (N9), Zuiderlaan (N9) en Raymond Pelgrimslaan in Asse. Het drukke kruispunt wordt veiliger gemaakt voor alle weggebruikers. Door de nabijheid van heel wat bedrijvenzones, de E40 en de Brusselse Ring (R0) wordt er heel wat hinder verwacht. Er zijn verschillende omleidingen van kracht tijdens de werken. 


Werken in 4 fasen

Wegen en Verkeer voert de werken in vier fasen uit om de hinder te beperken. Als alles vlot verloopt, zijn de werken klaar voor de start van het zomers bouwverlof begin juli 2025. De aannemer start aan het begin van de paasvakantie op 7 april op de hoek van de Zuiderlaan en de Brusselsesteenweg, aan de kant van de Hendrik De Kosterlaan. Na 4 weken schuiven de werken op naar de overkant, naar de hoek van de Brusselsesteenweg met de Zuiderlaan en tankstation Total. Nadien is de aansluiting van de Brusselsesteenweg met de Raymond Pelgrimslaan aan de beurt. Ten slotte wordt er nog een nieuw middeneiland aangelegd voor een vlottere en veiligere oversteekplaats over de gewestweg. 

De 4 fasen van de werken aan het kruispunt aan de N9 in Asse.

Wisselende verkeerssituatie per fase
Tijdens de werken blijft doorgaand verkeer op de Brusselsesteenweg mogelijk in beide richtingen, maar bestuurders moeten wel rekening houden met extra vertragingen en hinder ter hoogte van het kruispunt. Links afslaan vanaf de Brusselsesteenweg naar de Zuiderlaan is tijdens de werken niet mogelijk. Bestemmingsverkeer maakt via de Pastoor Cooremansstraat een keerbeweging. Wie daarnaast vanuit Brussel komt en in de Raymond Pelgrimslaan moet zijn, zal dat vanaf eind april en na afloop van de werken ook enkel nog via de rotonde in de Zuiderlaan kunnen. Verkeer tussen Zellik en Brussel kiest best voor een alternatieve route via de Vliegwezenlaan, Pontbeeklaan en de R0 om het kruispunt met de Zuiderlaan te mijden. Zwaar en doorgaand verkeer wordt omgeleid via de E40, de R0 en het op- en afrittencomplex nr. 10 Asse.

Meer over de timing van de werken →

    
Grondige aanpak van gevaarlijk kruispunt
Het drukke kruispunt tussen de Brusselse Ring (R0) en de E40 is vandaag onoverzichtelijk en onveilig. Wegen en Verkeer voert daarom enkele broodnodige aanpassingen uit om het kruispunt compacter en veiliger te maken voor het vele verkeer dat hier dagelijks passeert. Zo is het na de werken niet langer mogelijk om vanuit Brussel linksaf te slaan naar de Raymond Pelgrimslaan. Vanuit de Henri de Kosterlaan zal het verkeer de Zuiderlaan niet langer kunnen oprijden. Om de verkeersafwikkeling ter hoogte van het kruispunt niet langer te verstoren, ontsluit de wijk na afloop van de werken via de rotonde in de Zuiderlaan. Op die manier komt er ruimte vrij voor extra groen en de verdere ontwikkeling van een volwaardige fietssnelweg F211. Een extra zebrapad zorgt er ten slotte voor dat voetgangers aan elke tak van het kruispunt kunnen oversteken.


Bekijk alle omleidingen op de website →



Wegwerken van gevaarlijke punten

Locaties waar veel ongevallen gebeuren, verschijnen op de dynamische lijst van gevaarlijke punten.  De lijst wordt jaarlijks vernieuwd op basis van de recentste ongevalscijfers. Ongevallen met fietsers en voetgangers tellen extra zwaar door in de ranking.

De meest recente dynamische lijst gevaarlijke punten - gebaseerd op de ongevallencijfers van 2020, 2021 en 2022 -  telt 264 locaties. Elk jaar komen er echter nieuwe punten bij. Sinds de start van de lijst (2018) maakten we meer dan 400 gevaarlijke punten veiliger.

Wegen en Verkeer werkt niet enkel met ongevalsdata om gevaarlijke situaties in kaart te brengen. Ook wordt gevaar opgespoord via uitgebreide verkeersveiligheidsaudits, inspecties op het terrein, meldingen van burgers en signalen van lokale besturen en politie. Er is ook het vernieuwende werk dat gebeurt in het opsporen van bijna-ongevallen op kruispunten met drones en slimme camera’s.