Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Ieperse Steenweg (N8) in Veurne van start op 8 augustus

Herinrichting Ieperse Steenweg (N8) in Veurne van start op 8 augustus

Op maandag 8 augustus, na het zomers bouwverlof, start een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, met de herinrichting van de Ieperse Steenweg (N8) in Veurne. De komende jaren wordt de weg er ingericht met ventwegen, voor een vlottere en veiligere doorstroming, en veilige kruispunten. Tijdens de werken is doorgaand gemotoriseerd verkeer op de Ieperse Steenweg steeds mogelijk.

“Met de herinrichting van de Ieperse Steenweg maken we werk van meer verkeersveiligheid en vlotter verkeer”, aldus Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “We krijgen er niet enkel veiligere kruispunten maar ook een vlottere en veiligere doorstroming. Op 8 augustus start de aannemer met de herinrichting van deze belangrijke verbinding tussen Ieper en Veurne. In twee fases wordt er gewerkt tussen de E40 en de grens met Alveringem. Zo komen er ventwegen, rijden fietsers afgescheiden van het doorgaand verkeer en worden de kruispunten veiliger.”

Voorbereidingen sinds februari 2022

In februari startte de aannemer met de voorbereidende werken naast de Ieperse Steenweg (N8). Onteigende woningen werden gesloopt en het terrein naast de weg werd er bouwrijp gemaakt. Zo kon de aanleg van de nutsleidingen vlot verlopen. Het terrein is nu klaar om na het zomers bouwverlof met de echte herinrichting van de Ieperse Steenweg te starten.

Herinrichting in twee fases

Op maandag 8 augustus start de aannemer met de herinrichting van de Ieperse Steenweg. Die zal in twee fases verlopen. Eerst wordt er gewerkt tussen de grens met Alveringem en de Krommegracht. Er worden ook voorbereidingen getroffen om de Krommegracht, de Vinkembeek en de Steengracht in te kokeren. Daarna werkt de aannemer tussen de Krommegracht en de rotonde ten zuiden van de E40.

Steeds doorgaand gemotoriseerd verkeer mogelijk

Tijdens de werken blijft gemotoriseerd verkeer op de Ieperse Steenweg steeds mogelijk. Het verkeer rijdt wel via versmalde rijstroken, in beide rijrichtingen. Ook de snelheid wordt verlaagd van 70 km/u naar 50 km/u. Ook de bussen van De Lijn kunnen steeds rijden op de Ieperse Steenweg. Fietsers en bromfietsers moeten wel een omleiding volgen: zij rijden in beide richtingen via de Sint-Rijkersstraat, de Rozendaalstraat (N319), de Vaartstraat (of het jaagpad) en de Albert I laan (N390).

Enkele jaren werken op Ieperse Steenweg

Volgens de huidige planning duren de werken op de Ieperse Steenweg zo’n 600 werkdagen. Dat wil zeggen dat er enkele jaren gewerkt wordt op en naast de weg. Deze planning houdt wel geen rekening met onvoorziene omstandigheden of slecht weer. De timing van de werken kan dus nog opschuiven.

Vlotte en veilige Ieperse Steenweg

De Ieperse Steenweg wordt opnieuw ingericht, over een afstand van meer dan 4 kilometer, tussen de E40 en de grens met Alveringem. Langs de Ieperse Steenweg komen er ventwegen, waar lokaal verkeer rijdt, zodat er een vlotte doorstroming is op de hoofdweg. Fietsers rijden ook op die ventwegen, afgescheiden van het doorgaand autoverkeer door een groene zone. De kruispunten op de Ieperse Steenweg worden ook veiliger: er komen verkeerslichten, met detectoren, aan de Presendestraat. Zo blijven de lichten niet nodeloos op rood staan.

Meer weten?

Actuele informatie over het project en andere 3D-visulaisaties vindt u op wegenenverkeer.be/veurne.