Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Grotesteenweg (N1) Berchem: nutswerken vanaf 25 april

Herinrichting Grotesteenweg (N1) Berchem: nutswerken vanaf 25 april

Op 25 april 2022 starten de nutswerken op en rond de Grotesteenweg (N1) in Berchem. Dit is nodig ter voorbereiding op de volledige herinrichting vanaf het kruispunt met de Uitbreidingsstraat tot en met het kruispunt met de Elisabethlaan. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Antwerpen willen het Singelkruispunt en de directe omgeving veiliger maken voor fietsers en voetgangers, en overzichtelijker voor automobilisten. Op die manier wordt een belangrijke stap gezet in de richting van een fietsvriendelijke Singel. 

Vanaf maandag 25 april voert een aannemer in opdracht van Fluvius voorbereidende nutswerken uit op en rond de Grotesteenweg. Tijdens deze werken worden nieuwe kabels en leidingen gelegd in de voetpaden en bermen. Daarnaast gebeuren er ook enkele gestuurde boringen om de nutsleidingen onder de Grotesteenweg en de Binnensingel door te trekken.

Beperkte verkeershinder tijdens nutswerken

De nutswerken gebeuren in verschillende korte fases die elkaar snel opvolgen. Ter hoogte van de werken zijn het voet- en fietspad afgesloten. Er wordt een doorgang voorzien rond de afgesloten zone. Fietsers moeten ter plaatse even afstappen of oversteken en via het fietspad aan de andere kant van de weg doorrijden. Op de rijweg kan de aannemer in elke richting de meest rechtse rijstrook innemen om veilig te werken. De kruispunten met de Elisabethlaan en de op- en afrit van de Ring blijven altijd bereikbaar. De Koninklijkelaan zal van 27 tot 29 april drie dagen afgesloten zijn van de Grotesteenweg. Omrijden kan dan via de Ringlaan.

Project in een notendop

De focus van het geplande herinrichtingsproject ligt op vrijliggende fietspaden, ruime opstelplaatsen en conflictvrije kruispunten. Langs weerszijden van de Grotesteenweg genieten fietsers in de toekomst van brede dubbelrichtingsfietspaden die gescheiden liggen van de rijweg. Die fietspaden sluiten straks ook naadloos aan op de nieuwe fietspaden die het district Berchem zal aanleggen rond het Brilschanspark.

Ter hoogte van de kruispunten komen ruime opstelplaatsen en worden conflictsituaties met het autoverkeer aangepakt. De huidige bypasses aan de kruispunten verdwijnen en de rechtsafbewegingen worden in een nieuwe conflictvrije lichtenregeling gebracht. De situatie zal vergelijkbaar zijn met die van het heraangelegde kruispunt Singel – Plantin en Moretuslei.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Verkeersveiligheid en het beschermen van de actieve weggebruiker zijn prioriteiten binnen mijn beleid. Met deze werken en in het bijzonder met de realisatie van vrijliggende fietspaden en conflictvrije kruispunten, wordt het veiliger en aangenamer voor elke weggebruiker om zich hier te verplaatsen.”

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Het gaat om een plek waar het fietsverkeer de laatste jaren enorm is toegenomen, niet in het minst door woon-werkverkeer. We juichen dat toe, en passen nu de infrastructuur aan met oog op die grotere aantallen fietsers en een verhoogde veiligheid voor alle weggebruikers.”

Startdatum hoofdwerken nog niet bekend

De startdatum voor de hoofdwerken voor de herinrichting is nog niet gekend. AWV plaatst de meest recente informatie over het project steeds op www.wegenenverkeer.be/antwerpen.