Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Grote Baan (N70) Melsele: aanvraag voor vergunning heropstart werken ingediend

Herinrichting Grote Baan (N70) Melsele: aanvraag voor vergunning heropstart werken ingediend

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Beveren zijn gestart met de procedure voor een aanpassing van de omgevingsvergunning voor de werken op de Grote Baan (N70) in Melsele. Het bodemonderzoek van de afgelopen weken toont een vervuiling aan in het grondwater. Dit werd eerder al vastgesteld in de werfzone tussen de Torenstraat en de Sint-Elisabethstraat. Bijkomend onderzoek heeft aangetoond dat ook het grondwater in de resterende fases tussen de Schoolstraat en de Carrefour een overschrijding vertoont.

Resultaten onderzoek bodem en grondwater

Voor het milieuhygiënisch onderzoek nam een bodemdeskundige stalen van de grond en het grondwater, verspreid over de volledige zone tussen de Sint-Elisabethstraat en de Carrefour. De gemeten concentraties in de grond vragen geen bijkomende aandacht. De resultaten van het grondwater vertonen verhoogde waarden, wat een aanpassing van de omgevingsvergunning vereist. 

AWV en de gemeente Beveren volgen de situatie nauw op. Op basis van de adviezen van de bevoegde instanties en de vergunning die verkregen zal worden, nemen we de noodzakelijke stappen om de werken terug op te starten met respect voor de volksgezondheid.

Omgevingsvergunning aangevraagd

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Beveren hebben de vergunningsprocedure deze week opgestart. Hiervoor werd een dossier ingediend bij het Departement Omgeving. De procedure zal naar verwachting zo’n 60 dagen in beslag nemen. In die periode wordt advies gevraagd aan de bevoegde instanties, zoals de Vlaamse Milieumaatschappij. De nieuwe vergunning zal de lozingsnormen en voorwaarden vastleggen om verder te kunnen werken op de Grote Baan.

Timing heropstart werken nog niet gekend

Een concrete timing voor de heropstart van de werken is momenteel nog niet gekend. Dat is uiteraard afhankelijk van het verloop van de vergunningsprocedure. AWV en de gemeente Beveren hopen dat de aannemer kort na het verkrijgen van de omgevingsvergunning opnieuw aan het werk kan.

Omdat een aanpassing van de omgevingsvergunning noodzakelijk is voor alle resterende werkzones, zal de fasering aangehouden worden zoals oorspronkelijk voorzien. Dat betekent dat de aannemer eerst verder zal werken in de werfzone tussen de Sint-Elisabethstraat en de Schoolstraat (fase 3) en vervolgens het kruispunt Schoolstraat (fase 4) zal aanpakken, alsook de zone tussen de Schoolstraat en de Carrefour (fase 5).