Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Grote Baan en Vesten (N70) in Melsele start 18 januari

Herinrichting Grote Baan en Vesten (N70) in Melsele start 18 januari

Vanaf maandag 18 januari gaat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) samen met gemeente Beveren aan het werk op de Grote Baan/Vesten (N70) in Melsele. Dit is het startschot van grootschalige werkzaamheden over een afstand van zo’n 2 km, vanaf het kruispunt met de Burggravenstraat/Snoeckstraat tot aan de Essendreef. Met de aanleg van nieuwe fietspaden, ovondes, busbanen en -haltes staat veiligheid en leefbaarheid voorop. De N70 ondergaat een volledige metamorfose.

Herinrichting N70 van start
Al sinds 2019 wordt er gewerkt op de N70 in Melsele. Eerst gingen de nutsmaatschappijen er aan de slag voor de voorbereidende nutswerken. Vervolgens was het wachten op het einde van de werken op de N450. Nu ook die achter de rug zijn, kan de volledige herinrichting van de N70 beginnen. De Grote Baan en Vesten worden overzichtelijker voor alle weggebruikers, groener en er komt een gescheiden rioleringsstelsel.
              
Eenrichtingsverkeer langs werfzone
De aannemer start op 18 januari met de rioleringswerken van het kruispunt met de Burggravenstraat/Snoeckstraat tot net voorbij de Sint-Elisabethstraat. Enkele weken later, vanaf midden februari, wordt er ook gestart op de Vesten tussen de Carrefour en de Essendreef. De werfzone neemt de noordelijke weghelft volledig in, dit is de rijstrook richting Beveren. Het verkeer richting Beveren kan de werfzone over één rijstrook voorbijrijden. In de andere richting zijn er omleidingen voorzien.
 
Het doorgaand verkeer tussen Sint-Niklaas en Antwerpen volgt tot het einde van de werken in 2022 een omleiding via de E34 of E17. Voor lokaal verkeer zijn er ook kortere omleidingen rond de werfzone voorzien.

Afbeelding verwijderd.
De omleidingen voor doorgaand verkeer tussen Antwerpen en Sint-Niklaas.

Verloop werkzaamheden volgens vast stramien
Omdat de werken erg ingrijpend zijn, is de projectzone verdeeld in zeven kleinere werkzones. De eerste stap in elke zone is de aanleg van een nieuwe riolering. Wanneer de rioleringsploeg in een zone klaar is, start daar de heropbouw van de weg. Tegelijkertijd gaat de rioleringsaanleg meteen al in een volgende fase verder. Hierdoor wordt er soms op twee plaatsen tegelijkertijd gewerkt.

Extra aandacht voor fietsers en voetgangers
De N70 is niet alleen een drukke invalsweg voor autoverkeer, maar ook voor fietsers en voetgangers. Met de ligging van het Pareinpark en 2 scholen in de nabijheid van de werfzone, is voldoende aandacht voor lokale bereikbaarheid onontbeerlijk.
Daarom zal er tijdens de werken extra aandacht zijn voor fietsers en voetgangers. Zij zullen steeds in beide richtingen langs de werfzone kunnen, via een aparte fiets- en voetgangersstrook. Fietsers die de werfzone willen vermijden, kunnen korte routes via de achterliggende straten volgen.

Bereikbaarheid Pareinpark, bedrijven en handelaars
Het Pareinpark en de bedrijven en handelaars langs de N70 blijven maximaal bereikbaar tijdens de werken voor het verkeer komende van Antwerpen. Klanten vanuit Beveren moeten de aangeduide omleidingen volgen en dan opnieuw de N70 richting Beveren oprijden om hun bestemming te bereiken.
 
Weersgevoelig
De werken zijn erg weersgevoelig. Bij regenweer en/of lage temperaturen kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele informatie over de werken N70 is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/beveren.
 
Bereikbaarheidsadviseur
AWV heeft voor dit project een bereikbaarheidsadviseur aangesteld. Bewoners en ondernemers uit de omgeving kunnen met vragen, bezorgdheden of suggesties over de werf steeds mailen naar bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of bellen op 0468 03 53 84.