Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting fietspaden en vernieuwing wegdek op Brusselsesteenweg (N1) in Mechelen

Herinrichting fietspaden en vernieuwing wegdek op Brusselsesteenweg (N1) in Mechelen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal vanaf maandag 1 maart 2021 starten met de herinrichting van de fietspaden op de Brusselsesteenweg (N1) in Mechelen, tussen de nieuwe tangent aan de Stenenmolenstraat (ter hoogte van Passade) en de Abeelstraat. Daarnaast zal ook het wegdek over hetzelfde traject een nieuwe laag asfalt krijgen. 

Herinrichting fietspaden en vernieuwing wegdek
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters licht toe: "De fietspaden op de Brusselsesteenweg tussen de nieuwe tangent en de Abeelstraat zijn in beide rijrichtingen aan een grondige onderhoudsbeurt toe. Daarom zal het Agentschap Wegen en Verkeer de fietspaden in beide rijrichtingen vernieuwen. De nieuwe fietspaden worden vrijliggend en verhoogd aangelegd en volledig in asfalt uitgevoerd. De fietsveiligheid en het comfort van de fietsers gaat er hierdoor sterk op vooruit."
 
“Een grote verbetering op het vlak van comfort en verkeersveiligheid voor de vele fietsers op de as Mechelen-Zemst, waaronder veel schoolgaande jeugd”, klinkt het tevreden bij schepenen Vicky Vanmarcke (mobiliteit) en Patrick Princen (openbare werken) in Mechelen. “Bovendien is dit een logische en noodzakelijke aansluiting op de tangent die hier vanaf eind 2021 begint en eindigt. Samen met AWV leggen we dus één voor één de puzzelstukken die nodig zijn om van Mechelen dé fietsstad van Vlaanderen te maken!”

In de richting van Mechelen zal de huidige parkeerstrook heraangelegd worden als vrijliggend en verhoogd fietspad. Van de huidige 2 rijstroken zal de rechtse omgevormd worden tot parkeerstrook over het hele traject. Ook zal de snelheid op dit vak tussen de Abeelstraat en de aansluiting met de tangent verlaagd worden naar 50 km/u. 
Richting Zemst en oprit E19 zullen de rijvakken versmald worden ten voordele van een nieuw vrijliggend en verhoogd fietspad. Het aantal rijstroken en de huidige snelheid van 70 km/u zullen ongewijzigd blijven.

Hinder en omleidingen 
De werken starten op maandag 1 maart en zullen ongeveer anderhalve maand tijd in beslag nemen. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken zal er in vier fasen gewerkt worden.
In fase 1 en fase 2 worden de fietspaden afwisselend in beide rijrichtingen heraangelegd. Deze 2 fasen zullen ongeveer de hele maand maart duren.  Tijdens deze werken blijft doorgaand verkeer op de Brusselsesteenweg te allen tijde mogelijk, dankzij tijdelijke verkeerslichten ter hoogte van het kruispunt met de Abeelstraat.
In fase 3 en 4 wordt de toplaag van het wegdek vernieuwd. Deze werken zullen maximaal ‘s nachts en in het weekend uitgevoerd worden om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. De exacte data van deze werken zijn nog niet gekend, maar deze zullen voor het einde van april afgerond worden.
 
Weersgevoelig
Asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen.
De meest actuele info wat betreft planning en omleidingen is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/mechelen.