Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Diestsesteenweg (N29) van de Tiense Vesten tot Deelberg: meer onderzoek en overleg nodig

Herinrichting Diestsesteenweg (N29) van de Tiense Vesten tot Deelberg: meer onderzoek en overleg nodig

Op 12 juni organiseerden het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Tienen ‘gesprekstafels’ in het kader van de herinrichting van de Diestsesteenweg (N29). Bewoners en ondernemers kregen er informatie over de conclusies van de reeds gevoerde onderzoeken en overleg. Om een kwaliteitsvolle herinrichting te realiseren is er nood aan meer tijd om een aantal knelpunten op te lossen. Bewoners en ondernemers worden betrokken in verder overleg.

Enkele snelle ingrepen als opstap naar een volwaardige herinrichting

Ongeveer een jaar geleden zijn Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Tienen gestart met een onderzoek naar de herinrichting van de Diestsesteenweg. De huidige weginfrastructuur is verouderd. Voor fietsers en voetgangers is de situatie onveilig. Ondanks de complexiteit was de ambitie om snel te kunnen starten met de werken. Bovendien vormt de herinrichting een van de puzzelstukken voor een betere mobiliteit in en rond Tienen. Het onderzoek en het overleg met omwonenden heeft duidelijk gemaakt dat een aantal snelle ingrepen nodig en mogelijk zijn. Zo zal de stad in 2025 de voetpaden toegankelijker maken door ze opnieuw aan te leggen. Daarnaast onderzoeken Wegen en Verkeer en de stad de mogelijkheid om bijkomende oversteekplaatsen aan te leggen ter hoogte van de Werkmanssteeg en Hubo.

Meer onderzoek nodig naar parkeerbehoeften en ontwikkelingen in de buurt

Via een online bevraging en een ‘info- en dialoogavond’ die plaatsvond in december 2023, deelden buurtbewoners hun bezorgdheden en verwachtingen met de stad Tienen en het Agentschap Wegen en Verkeer. In gesprekken die later plaatsvonden, werd duidelijk dat er bijkomend onderzoek nodig was naar een samenhangende gebiedsvisie die rekening houdt met de toekomstige ontwikkelingen van het regionaal ziekenhuis en de Sportsite. Op die manier kan de inrichting van de weg, kruispunten en parkeermogelijkheden kwalitatief inspelen op de veranderingen in de ruime omgeving.

Smalle weg brengt uitdagingen met zich mee

Gezien de beperkte wegbreedte, is het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen veiligheid voor alle weggebruikers en leefbaarheid voor omwonenden. Zo werd eerder de vraag gesteld naar minder snel en zwaar verkeer, een duidelijker en veiliger kruispunt aan de Vesten, ruimte om rustig buiten te kunnen stappen als bewoner, kwalitatieve voetpaden en meer fietsveiligheid. Uit de gesprekken met bewoners blijkt dat veel mensen langs de steenweg willen blijven parkeren. Maar alle parkeerplaatsen langs de steenweg behouden, én een veilige weg aanleggen, is niet overal mogelijk. Er zullen dus moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. 

Vrachtverkeer

In het regionaal mobiliteitsplan voor de Vervoerregio Leuven (waar Tienen deel van uitmaakt) is de Diestsesteenweg aangeduid als een regionale verbindingsweg en vrachtroute. Ook na de herinrichting zullen er dus nog vrachtwagens over de weg rijden, en het ontwerp zal daarop voorzien zijn. De fietsers en voetgangers zullen een volwaardige plaats krijgen, en ze zullen voldoende afgescheiden worden van het auto- (en dus ook vracht-!)verkeer. De omwonenden zullen na de herinrichting ook minder trillingen ervaren. Het huidige wegdek is stilaan versleten, en dat brengt trillingen met zich mee in de woningen langs de steenweg. 

Nog geen timing voor ontwerp

Omdat er nog bijkomend onderzoek moet gebeuren en er verdere afstemming met de ontwikkelingen langs en in de buurt van de steenweg volgt, kunnen het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Tienen vandaag nog niet zeggen wanneer er een afgewerkt (voor)ontwerp zal zijn voor de Diestsesteenweg. Wat wel vaststaat, is dat er nog info- en dialoogmomenten zullen volgen. Die zullen iedere keer bekendgemaakt worden via de website en de nieuwsbrief van Wegen en Verkeer.

Gesprekstafels

Op 12 juni konden omwonenden voor een eerste keer de mogelijke inrichtingen van de steenweg bekijken en erop reageren. Alle bedenkingen, ideeën en suggesties die op de gesprekstafels werden genoteerd, worden ook onderzocht en indien relevant meegenomen door het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Tienen in het verdere ontwerpproces. De omwonenden kregen op 12 juni eerst een presentatie over de doelstellingen van het project, en over de inzichten die het agentschap en de stad al verworven hebben uit de onderzoeken en vorige contacten met de buurtbewoners. Daarna vonden de eigenlijke gesprekstafels plaats: de deelnemers hebben de schetsen van de voorgestelde varianten kunnen bekijken, vergelijken en erop reageren. 

Meer weten?

Op wegenenverkeer.be/werken/heraanleg-diestsesteenweg-tussen-tiense-vesten-en-deelberg vindt u rechtstreeks alle actuele informatie over deze herinrichting. Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Schrijf u in op de nieuwsbrief via de website hierboven vermeld.