Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg rotonde kruispunt Ringlaan - Meulebekestraat in Ingelmunster voor meer verkeersveiligheid en leefbaarheid

Heraanleg rotonde kruispunt Ringlaan - Meulebekestraat in Ingelmunster voor meer verkeersveiligheid en leefbaarheid

Vanaf maandag 30 augustus starten de werken aan de rotonde op de kruising van de Ringlaan (N50) en de Meulebekestraat (N399) in Ingelmunster. Het Agentschap Wegen en Verkeer legt de rotonde en de fietspaden opnieuw aan. Na de werken liggen de fietspaden afgescheiden van het autoverkeer. Tijdens de werken wordt de Meulebekestraat afgesloten aan de rotonde, het verkeer tussen Ingelmunster en Meulebeke volgt een omleiding. De werken duren nog tot eind 2021. Vlaams minister van Mobiliteit en openbare Werken Lydia Peeters: “Sinds de start van deze legislatuur heb ik de verkeersveiligheid van de actieve weggebruikers vooropgesteld, ook nu staan zij centraal in het nieuwe verkeersveiligheidsplan. De geplande ingrepen  aan de rotonde en de fietspaden hier in Ingelmunster zorgen voor extra  fietsveiligheid en plaatsen fietscomfort voorop. Als we willen dat meer mensen kiezen voor de fiets, zijn dergelijke investeringen van groot belang.”

Veiligere verkeerssituatie voor fietsers en voetgangers op en rond de rotonde
De verouderde rotonde in de Ringlaan (N50) en Meulebekestraat (N399) is toe aan een grondige herinrichting. Wegen en Verkeer legt de rijweg van de rotonde opnieuw aan en vernieuwt de fietspaden. Na de werken liggen de fietspaden niet langer op de rotonde, maar liggen ze afgescheiden van het autoverkeer. De bypass van Meulebekestraat kant Meulebeke naar Ringlaan richting Brugge komt te vervallen. Daarnaast worden de bushaltes aan de rotonde vernieuwd. Ze krijgen een verhoogd perron zodat u er comfortabel op de bus kan stappen. Rondom de rotonde wordt ook de openbare verlichting vernieuwd. Daarnaast zal het huidige zebrapad in de Meulebekestraat (N399) opschuiven tot voor de busperrons. Een nieuw zebrapad in de Ringlaan (N50) aan de kant van Kortrijk zal voetgangers langs de zuidkant van de rotonde geleiden.
Vanuit mijn beleidsdomein is dit een  investering van meer dan 500.000 euro. Prioritair inzetten op de actieve weggebruikers, onze trappers en stappers moet ervoor zorgen dat meer mensen de fiets nemen”, aldus de minister. “De afgescheiden fietspaden samen met het extra zebrapad moeten zorgen voor veel meer comfort en veiligheid.

Rotonde gedeeltelijk afgesloten tijdens werken
Gedurende de werken wordt de rotonde gedeeltelijk afgesloten. Er komen tijdelijke verkeerslichten aan de rotonde, zodat het verkeer op de Ringlaan (N50) beurtelings langs de werf kan rijden. De Meulebekestraat wordt wel afgesloten aan de rotonde. De rotonde oprijden is er niet mogelijk, en ook de rotonde afrijden wordt grotendeels onmogelijk. Het autoverkeer tussen Meulebeke en Ingelmunster volgt in beide richtingen een omleiding via de Ringlaan/Bruggestraat (N50) en de Grote Roeselarestraat/Veldstraat. Voor fietsers wordt een omleiding aangeduid via de Bollewerpstraat en Kleine Weg of Bruggestraat. Voetgangers kunnen de Ringlaan dwarsen t.h.v. Bollewerpstraat.

Werken in twee verschillende fases
De aannemer van Wegen en Verkeer voert de werken uit in twee fases. Van eind augustus tot begin november wordt de oostelijke helft van de rotonde aangepakt, van begin november tot eind december is de westelijke helft aan de beurt. Het autoverkeer rijdt telkens over de helft van de rotonde waar niet gewerkt wordt.
Schepen van openbare werken Jan Rosseel: “In functie van de veiligheid voor voetgangers en fietsers wordt de rotonde Ring/Meulebekestraat opnieuw aangelegd. De fietsers zullen niet meer op het rond punt zelf rijden, wat voor een veel veiligere situatie zal zorgen. Voor de voetgangers komen er 2 zebrapaden. Daarnaast is de staat van het wegdek van de rotonde momenteel heel slecht, en is een update noodzakelijk.

De verkeerssituatie voor autoverkeer tijdens de eerste fase van de werken. Op wegenenverkeer.be/ingelmunster staat al het kaartmateriaal.

De verkeerssituatie voor autoverkeer tijdens de eerste fase van de werken. Op wegenenverkeer.be/ingelmunster staat al het kaartmateriaal.