Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Provinciebaan (N46) in Zottegem start in oktober: Gewestweg krijgt grondige facelift voor meer fietsveiligheid

Heraanleg Provinciebaan (N46) in Zottegem start in oktober: Gewestweg krijgt grondige facelift voor meer fietsveiligheid

Midden oktober start de heraanleg van de Provinciebaan (N46) in Velzeke: het stuk tussen de dierenarts en de Windmolenstraat krijgt een stevige make-over. Dankzij overzichtelijke kruispunten en nieuwe fietspaden gaat de veiligheid er een stuk op vooruit. En met 40 nieuwe bomen wordt de gewestweg ook een pak groener dan vandaag. De eerste werken starten op 14 oktober aan het kruispunt Kerklandstraat x Lippenhovestraat. Als alles volgens plan verloopt, is de Provinciebaan in de zomer van 2026 klaar. Voor geïnteresseerden organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer een infomarkt op 1 oktober 2024 tussen 17.00 uur en 20.00 uur in OC Velzeke (Provinciebaan 275, 9620 Zottegem).

Meer veiligheid voor fietsers én minder wateroverlast in Velzeke

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Zottegem, en FARYS zijn al sinds 2018 bezig met een grondige vernieuwing van de Provinciebaan (N46) in Elene en Velzeke. Het stuk in Elene is in juni 2022 afgewerkt, en in oktober start ook de heraanleg in Velzeke. Tussen de dierenarts en de Windmolenstraat wordt de Provinciebaan een pak veiliger dankzij overzichtelijke kruispunten, gescheiden voet- en fietspaden én een nieuw wegdek. 40 nieuwe bomen, extra wadi’s en een getrapt bufferbekken zorgen dan weer voor een evenwichtige waterhuishouding, met minder wateroverlast in Velzeke-centrum als resultaat. Ten slotte komt er ook gescheiden riolering onder de gewestweg en enkele zijstraten.

Wegenwerken vanaf 14 oktober 2024 tot zomer 2026

De voorbereidende nutswerken zijn al een tijdje bezig, en binnenkort starten ook de werken aan de gewestweg zelf. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, wordt er in verschillende fasen gewerkt. Dat betekent dat er niet overal tegelijk gewerkt wordt, maar dat de werfzone opschuift. Tegelijk starten we ook archeologische opgravingen. Deze zullen echter geen verkeershinder veroorzaken.

Kruispunt Kerklandstraat x Lippenhovestraat afgesloten

Vanaf 14 oktober wordt er gewerkt in de Kerklandstraat en aan het kruispunt met Lippenhovestraat. Er komt een gescheiden riolering. Tot midden november is het kruispunt Lippenhovestraat x Kerklandstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. In beide richtingen is er een omleiding voor fietsers en gemotoriseerd verkeer via de Lieve Heerstraat, Provinciebaan en Lippenseweg.

Kom naar de infomarkt op 1 oktober

De werken hebben een impact op de buurt. Om iedereen te informeren over de timing en hinder van de werken in Velzeke, organiseert Wegen en Verkeer samen met de stad Zottegem een infomarkt op 1 oktober 2024. Iedereen is van harte welkom op 1 oktober 2024 tussen 17.00 uur en 20.00 uur in OC Velzeke (Provinciebaan 275, 9620 Zottegem). Inschrijven is niet nodig. Meer info op www.wegenenverkeer.be/zottegem.